Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk.
Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti.
Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāmas, lasiet recepti, cepiet un varbūt tiksiet pie vīra. :D
Nepieciešamās sastāvdaļas 22cm formai:
Kakao biskvītam:
•4olas (baltumi/dzeltenumi atsevišķi)
•120g cukurs
•100g milti
•50g kakao
•70g sviests
•50g rūgtā šoko (var aizvietot ar sviestu)
Vaniļas biskvītam:
•3 olas (baltumi/dzeltenumi atsevišķi)
•70g milti
•70g cukurs
•40g sviests
•40g baltā šokolāde (var aizvietot ar sviestu)
•vaniļa (pāksts, ekstrakts,...)
citrons
Krēmam:
•6 olas dzeltenumi
•40g cukurs
•60g ūdens
•80-120g iebiezinātais piens ar cukuru (vai pēc garšas sajūtas)
•40g kakao
•rums/konjaks (es izmantoju liķieri Vana Tallin)
•400 g sviests (istabas temperatūras)
•200-300g citronu marmelāde (citronu neatradu, izmantoju smiltsērkšķu)
200g krēmsiers
100g šokolāde vai dažas nuttelas karotes
Sīrupiem:
•~40g cukura
•~1/2 glāze ūdens
•citrons
•rums
•pāris ē.k. espreso
Gatavo biskvītus:
1. Sviestu ar šokolādi izkausē, noliec atdzist.
2. Baltumus ar 1/2 cukura saputo gludās, stingrās, bet vijīgās putās. Atliec malā.
3. Dzeltenumus ar atlikušo cukuru puto kuplā, formu turošā masā. (Vaniļas biskvītam šajā posmā pievieno vaniļu un 1/2 citrona miziņas). Es pievienoju vaniļas biskvītam vēl korķīti pašgatavota vaniļas ekstrakta.
4. Iecilā dzeltenumos 1/3 baltumu, iesijā miltus (šokolādes biskvītam miltus sajauc ar kakao) izmaisi, iecilā atlikušos olbaltumus. Dažas karotes mīklas sajauc ar kausētā sviesta-šokolades maisījuma, un saudzīgi iejauc to biskvīta mīklā. Cep 180 grādos 20 minūtes, vai līdz biskvīti uz tausti ir atsperīgi. Gatavus atdzesē uz restes. Satin plēvē, noliec ledusskapī uz 4-8h. Pēc tam kakao biskvītu sagriez divās ripās.
Gatavo krēmu:
5. Cukuru ar ūdeni savāri sīrupā uz vidējas uguns līdz 120 grādiem. Vai vienkārši brīdi pavāri, ja nav termometra. Olu dzeltenumus sāc putot vidējos apgriezienos. Kad sīrups sasniedzis 120 grādus, lej to dzeltenumos un palielini apgriezienus uz maksimumu. Puto līdz nokrītas temperatūra un masa kļūst gaiša, krēmīga, kupla. Nepārtraucot putošanu sāc pievienot sviestu un alco (es ielēju pāris korķus liķiera un 1 korķi vaniļas ekstrakta). Puto, līdz sviests pilnībā sajaucies ar olām, masa kļuvusi gluda un spīdīga.Ieputo kondensēto pienu. Pagaršo, iespējams, prasīsies vēl alco! Atliec traukā 2/3 krēma. Atlikušajai 1/3 krēma piejauc kakao, es vēl pieliku nutellu klāt, krēmsieru un uzputo, līdz viss vienmērīgi iejaucies.
Gatavo sīrupu:
6. Uzsildi ūdeni, noskalo tajā marmelādes un atliec tās malā. Pievieno ūdenim cukuru, uzvāri sīrupu. Atlej 1/3 sīrupa, izspied tur 1/2 citrona sulas, iemet nedaudz citrona miziņu un protams alco.
7. Atlikušajām 2/3 pievieno ekspreso kafiju un jā, pareizi, alco (1 korķi atkal)!
Būvē torti:
8. Dāsni samitrini kakao biskvīta ripu no abām pusēm ar kafijas sīrupu, pārklāj ar balto krēmu, pārliec ar marmelādēm, izlīdzini.
9. Vaniļas biskvītu dāsni samitrini ar citronu sīrupu un liec ar mitro pusi uz leju, samitrini augšpusi, pārklāj ar atlikušo krēmu un marmelādēm, izlīdzini.
10. Otru kakao biskvītu samitrini ar kafijas sīrupu un liec ar mitro pusi uz leju. Samitrini virspusi un pārklāj ar kakao krēmu.
12. Noformē, dekorē pēc sirdspatikas. Blenderī sasmalcināju Selgas šokolādes cepumus, lai malas būtu līdzīgas kā oriģinālam, bet izpausties var dažādi. Es izkausēju šokolādi un gar pašu malu lēju šokolādi, liek torti ledusskapī. Ēdu nākamās dienas vakarā. Pirms pasniegšanas vēlams 30 minūtes izņemt ārā no ledusskapja, lai krēms paliek mīksts.
11. Lai puncim prieks!
P.S.Marmelādi vajag noskalot, jo cukurs sviesta krēmā nekusīs. Būs cukurkraukšķīgi. Marmelādes vajag sagriezt palielos gabalos un nedaudz pārziest ar krēmu, bet tā, lai dažas tomēr paliek plikas. Tās pakusīs no mitrā biskvīta un iedos to "marmelādīgumu".
Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti.
Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāmas, lasiet recepti, cepiet un varbūt tiksiet pie vīra. :D
Nepieciešamās sastāvdaļas 22cm formai:
Kakao biskvītam:
•4olas (baltumi/dzeltenumi atsevišķi)
•120g cukurs
•100g milti
•50g kakao
•70g sviests
•50g rūgtā šoko (var aizvietot ar sviestu)
Vaniļas biskvītam:
•3 olas (baltumi/dzeltenumi atsevišķi)
•70g milti
•70g cukurs
•40g sviests
•40g baltā šokolāde (var aizvietot ar sviestu)
•vaniļa (pāksts, ekstrakts,...)
citrons
Krēmam:
•6 olas dzeltenumi
•40g cukurs
•60g ūdens
•80-120g iebiezinātais piens ar cukuru (vai pēc garšas sajūtas)
•40g kakao
•rums/konjaks (es izmantoju liķieri Vana Tallin)
•400 g sviests (istabas temperatūras)
•200-300g citronu marmelāde (citronu neatradu, izmantoju smiltsērkšķu)
200g krēmsiers
100g šokolāde vai dažas nuttelas karotes
Sīrupiem:
•~40g cukura
•~1/2 glāze ūdens
•citrons
•rums
•pāris ē.k. espreso
Gatavo biskvītus:
1. Sviestu ar šokolādi izkausē, noliec atdzist.
2. Baltumus ar 1/2 cukura saputo gludās, stingrās, bet vijīgās putās. Atliec malā.
3. Dzeltenumus ar atlikušo cukuru puto kuplā, formu turošā masā. (Vaniļas biskvītam šajā posmā pievieno vaniļu un 1/2 citrona miziņas). Es pievienoju vaniļas biskvītam vēl korķīti pašgatavota vaniļas ekstrakta.
4. Iecilā dzeltenumos 1/3 baltumu, iesijā miltus (šokolādes biskvītam miltus sajauc ar kakao) izmaisi, iecilā atlikušos olbaltumus. Dažas karotes mīklas sajauc ar kausētā sviesta-šokolades maisījuma, un saudzīgi iejauc to biskvīta mīklā. Cep 180 grādos 20 minūtes, vai līdz biskvīti uz tausti ir atsperīgi. Gatavus atdzesē uz restes. Satin plēvē, noliec ledusskapī uz 4-8h. Pēc tam kakao biskvītu sagriez divās ripās.
Gatavo krēmu:
5. Cukuru ar ūdeni savāri sīrupā uz vidējas uguns līdz 120 grādiem. Vai vienkārši brīdi pavāri, ja nav termometra. Olu dzeltenumus sāc putot vidējos apgriezienos. Kad sīrups sasniedzis 120 grādus, lej to dzeltenumos un palielini apgriezienus uz maksimumu. Puto līdz nokrītas temperatūra un masa kļūst gaiša, krēmīga, kupla. Nepārtraucot putošanu sāc pievienot sviestu un alco (es ielēju pāris korķus liķiera un 1 korķi vaniļas ekstrakta). Puto, līdz sviests pilnībā sajaucies ar olām, masa kļuvusi gluda un spīdīga.Ieputo kondensēto pienu. Pagaršo, iespējams, prasīsies vēl alco! Atliec traukā 2/3 krēma. Atlikušajai 1/3 krēma piejauc kakao, es vēl pieliku nutellu klāt, krēmsieru un uzputo, līdz viss vienmērīgi iejaucies.
Gatavo sīrupu:
6. Uzsildi ūdeni, noskalo tajā marmelādes un atliec tās malā. Pievieno ūdenim cukuru, uzvāri sīrupu. Atlej 1/3 sīrupa, izspied tur 1/2 citrona sulas, iemet nedaudz citrona miziņu un protams alco.
7. Atlikušajām 2/3 pievieno ekspreso kafiju un jā, pareizi, alco (1 korķi atkal)!
Būvē torti:
8. Dāsni samitrini kakao biskvīta ripu no abām pusēm ar kafijas sīrupu, pārklāj ar balto krēmu, pārliec ar marmelādēm, izlīdzini.
9. Vaniļas biskvītu dāsni samitrini ar citronu sīrupu un liec ar mitro pusi uz leju, samitrini augšpusi, pārklāj ar atlikušo krēmu un marmelādēm, izlīdzini.
10. Otru kakao biskvītu samitrini ar kafijas sīrupu un liec ar mitro pusi uz leju. Samitrini virspusi un pārklāj ar kakao krēmu.
12. Noformē, dekorē pēc sirdspatikas. Blenderī sasmalcināju Selgas šokolādes cepumus, lai malas būtu līdzīgas kā oriģinālam, bet izpausties var dažādi. Es izkausēju šokolādi un gar pašu malu lēju šokolādi, liek torti ledusskapī. Ēdu nākamās dienas vakarā. Pirms pasniegšanas vēlams 30 minūtes izņemt ārā no ledusskapja, lai krēms paliek mīksts.
11. Lai puncim prieks!
P.S.Marmelādi vajag noskalot, jo cukurs sviesta krēmā nekusīs. Būs cukurkraukšķīgi. Marmelādes vajag sagriezt palielos gabalos un nedaudz pārziest ar krēmu, bet tā, lai dažas tomēr paliek plikas. Tās pakusīs no mitrā biskvīta un iedos to "marmelādīgumu".
Liels paldies Karīnai Villerei par recepti. No manas puses ļoti nebūtiski uzlabojumi, bet pats galvenais, vēlējos dalīties ar citiem, jo kūka ir to vērta, lai to pagatavotu.
Krēms...oi, krēms bija dievīgs. Es kā kaķis laizījos ap bļodām un laizīju karotes. Ai, labs, ai labs. Cielaviņas krēmu arī taisu pēc līdzīgas receptes, bet šoreiz patiešām bija mmmm, puncim prieks!
Protams, pats galvenais ir gatavot ar mīlestību! :)
Ko darīt, ja krēms kā ūdens sanāca? Ieliku kausētu sviestu .. var ko labot?
AtbildētDzēstSveiki! Sviestam jābūt istabas temperatūras, kausēts, diemžēl, galīgi nederēs. Pielaboju recepti - pierakstīju klāt, ka jābūt istabas temperatūrā sviestam.
DzēstSTABURADZE gandrīz neko no gardajām tortēm vairs neražo. Ne SONĀTI, ne PŪT, VĒJIŅI, ne LABRĪT!, ne DZĒRVEŅU, ne JŪNIJS, ne daudzas citas. Viņi pat nezina, ka ROKO recepti 80-o gadu sākumā no Rostokas atveda : ROstock KOnditorei.
AtbildētDzēst