Pāriet uz galveno saturu

Šokoholiķu sapnis

Kuram gan negaršo šokolādes kūka?! Vasarā lieliskākais apvienojums ir avenes un šokolāde. Tie, man liekas, ir vislabākie draugi, kādi vien var būt. Nu labi, ķirši un šokolāde arī ir perfekts savienojums.
Kūka sanāk ļoti šokolādīga un avenes dod savu svaigumu. Tā kā šī kūka ir vasaras/rudens must have!  Kamēr vēl ir ogas, tikmēr ir jātaisa. Pēc šīs pašas receptes arī taisīju cupcakes, tikpat garšīgi!
Nu jūs jau ziniet, Ievai patīk lutināt savu un citus punčus!
Taisīju arī ar plūmēm,  sanāca super. :) Draugi un radi teica atzinīgus vārdus.




Nepieciešamās sastāvdaļas 22cm formai:

Šokolādes biskvītam:
  • 300g milti
  •  150g kakao
  • 1 tējkarote cepamais pulveris
  • 2 tējkarotes soda
  • 200g cukurs
  • 1 tējkarote sāls
  • 300ml paniņas
  • 2 tējkarotes vaniļas ekstrakts
  • 110ml augu eļļas (es izmantoju rapšu)
  • 100g rūgtā šokolāde (sarīvēta)
  • 2 olas (istabas temperatūras)
  • 100ml karsts ūdens 
Aveņu mērcei / ievārījumam:
  • 350g avenes
  • 2 ēdamkarotes citrona sula
  • 2 ēdamkarotes cukurs
  • 1.5 tējkarote kukurūzas ciete
Šokolādes ganašs:
  • 350g tumšā šokolāde
  • 200ml saldais krējums 
 Maskarpones krēms:
  • 500g maskarpone
  • 100ml saldais krējums
  • 100g cukurs vai dažas karotes iebiezinātais piens ( pēc gaumes)
  • 1 tējkaroti vaniļas ekstrakta

Biskvīts
1.  Uzsildām krāsni - 180°. Sagatavojam formu, ieklājam cepamo papīru, malas iesmērējam ar eļļu vai sviestu. Ja ir divas vienāda izmēra pannas, tad ir ideāli, ja nē, nekas traks.
2. Vidēji lielā bļodā samaisa miltus, kakao, cepamo pulveri, sodu. Visu vēlams caur sietu izsijāt. Pievieno cukuru un sāli. Visu samaisa kopā. Atliek miltu maisījumu malā.
3.  Lielā bļodā samaisa kopā paniņas, olas, eļļu, vaniļas ekstraktu. Pievieno miltu maisījumu, līdz viss ir labi samaisīts, pievieno karstu ūdeni (tas padara biskvītu mīkstu un mitru), bet nevajag pārcensties ar maisīšanu, vajag samaisīt tikai tik nedaudz, lai viss ir samaisījies kopā, savādāk biskvīts sanāks plāns un sauss, pievieno šokolādi.
4. Tā kā man nav divas maza izmēra vienādas formas, tad es mīklu sadalu divās vienādās daļās. Lieku vienu no daļām formā iekšā, dažas reizes pasitu pret galdu, lai nav gaisa burbuļi un lieku cepties aptuveni uz 25 minūtēm. Cepšanas laikā nevērt krāsns durtiņas vaļā.
5. No krāsns izņemot formu, aptuveni 5 minūtes padzesēju un tad ņemu no formas ārā, līdz atdziest pavisam, cepu otru mīklas daļu. Gaidu, lai biskvīti pilnībā atdziest.

Aveņu mērce / ievārījums (var arī veikalā ievārījumu nopirkt)
1.  Mazā katliņā ieberam avenes pievieno citrona sulu, cukuru un kukurūzas cieti, visu vārām, līdz cukurs ir izkusis. Beram masu sietiņā, kuram apakšā ir bļoda un bļodā tecinām ogu masu, ar karotes palīdzību saspaidām ogas līdz visa sula ir ietecējusi bļodā un sietā ir palikušas ogas sēkliņas (tās varam apēst uzreiz vai uzlikt uz maizes, ieliet pienu un apēst). Liekam malā atdzist. Bet var arī ielikt blenderī ogas un pēcāk pārbērt sietiņā un tad visu kopā uzvārīt.

Šokolādes ganašs
1. Sarīvē vai sagriež šokolādi mazos gabalos
2. Uzsildām saldo krējumu līdz pirmajam burbulim, pārvārīt nevajag.
3. Saldo krējumu pievieno šokolādei, pagaida 2 minūtes un visu kopā rūpīgi samaisa.


Maskarpones krēms
1. Maskarponi, saldo krējumu, cukuru un vaniļu rūpīgi sakuļ, lai ir kaut kas līdzīgs bieza putukrējuma konsistencei. Pievieno pusi no ganaša, visu atkal rūpīgi sakuļ, bet nevajag pārmaisīt. Krēmam jābūt gana biezam, lai varētu viegli uzklāt un izdekorēt kūku.

Pārgriež abus biskvītus uz pusēm, iegūst 4 daļas, kas nozīmē to, ka kūka sanāk diezgan paaugsta, pēdējā reizē, kad taisīju, sanāca 3kg. Liekam biskvītu uz šķīvi, smērējam aveņu ievārījumu, aptuveni 1/3 daļu, tad krēmu, tad liekam otru biksvītu un atkārtojam tās pašas darbības (aveņu ievārījums un krēms) un trešam biskvītam tieši tas pats.
Tagad ir divi varianti, kā darīt. :)
Pirmais: Visu maskarpones krēmu izlieto visai kūkai un arī malām, bet tad vairāk jāpievieno saldais krējums un pa virsu uzlej un izlīdzina ganašu, sanāk ļoti garšīgi, bet man nesanāca smuki izdekorēt.
Otrais: Atlikušais ganašs tiek sajaukts ar pārpalikušo krēmu un tiek likts augšējam biskvītam un malas taisa "naked".
Trešais: Pēc ganaša uztaisīšanas, ātri taisām krēmu, lai šokolāde nepaspēj atdzist, jo mums vajag viņu gana viegli smērējamu. Ar pusi no tā apsmērē kūkas malas un augšu. Ieliek ledusskapī uz 30 minūtēm un izņem ārā un apsmērē ar atlikušo ganašu.Tas palīdz izveidot viendabīgu smērējumu.
Dekorēt var pēc sirds patikas.
Vēlams uz nakti atstāt ledusskapī, pirms pasniegšanas, kādas 30 minūtes, izņemt ārā no ledusskapja.

Lai puncim prieks!


Iedvesma: šeit

Komentāri

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma...

Vaniļas kēksiņi ar vārītā krēma pildījumu un krēmsiera krēmu

Klasiskie vaniļas kēksiņi ir pārbaudīta vērtība. Ļoti gardi un dažādi variējami pēc vēlmēm. Parasti vienmēr esmu pildījusi ar kausēto šokolādi, bet pirmo  reizi taisīju ar vārītā krēma pildījumu - rezultāts fantastisks! Mazajiem rakariem šie arī garšo un bērni var piedalīties procesā un palīdzēt ar dekorēšanu. Iedvesma ar vārītā krēma pildījumu ir no Annas Pannas grāmatas. :)

Vesthailendas ceļš Skotijā - jeb West Highland Way

Kurš gan nav redzējis "Drošsirdi' un fantastiski skaistās dabas ainavas no tās? Vai seriālu "Outlander"? Ja nav redzēts, noteikti iesaku, ļoti interesants. Pēc pagājušā gada Somijas " Lielā lāča takas " ir pamatīgs āķis lūpā vienu ceļojumu gadā veltīt tieši iešanai pa takām. Kādu brīdī domājām, uz kuru taku doties šogad, bet laicīgi jau izspriedām, ka tā būs Skotija. West Highland Way - jeb turpmāk saīsinājumā WHW. Takas garums ir 150km.  “The best way to experience nature is on foot.” – Muir