Es un ķirbis lieli draugi īsti nekad neesam bijuši. Pēdējos gadus taisu ķirbju biezzupu, tā man "iet" pie sirds un garšo. Pagājušajā gadā taisīju burkānu kūku, kura iznāca ļoti garšīga, agrāk arī nedraudzējos ar burkānkūkām vai burkānraušiem, laikam jau vecums nenāk viens. Tad šogad kaimiņiene pasūtīja savai meitai uz 2 gadu jubileju ķirbju kūku. Ok, challenge accepted. Manas mīļākās ēdienu blogeres ir Home Cooking Adventure un Tatyanas Everyday Food. Šoreiz recepte no Tatyanas. Par kūku - kaloriju skaitītājiem noteikti neiesaku gatavot, jo tā ir kaloriju bumba, bet tā kā pasākums bija uz 20 cilvēkiem, visiem pietika pa gabaliņam, jo viņa ir sātīga. Kaimiņu draugu meita, kam ir mazāk par 10 gadiem kūku nodēvēja:"volšebnaja un prosto afigenaja". Tas jau, protams, manu sirdi priecēja. Atzinīgi vārdi bija no visiem un man pašai arī garšoja, noteikti taisīšu vēl. Voilā - sāļās karameles ķirbju kūka!
Nepieciešamās sastāvdaļas 26cm formai:
Ķirbja biskvītiem:
Iedvesma šeit:
Nepieciešamās sastāvdaļas 26cm formai:
Ķirbja biskvītiem:
- 300ml rapšu eļļa
- 6 olas
- 200g cukurs
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
- 1 500-600g ķirbja biezenis
- 500g milti
- 5 tējkarotes cepamais pulveris
- 1 tējkarote kanēlis
- puskarote muskatrieksts
- šķipsna sāls
- 600 sviests (istabas temperatūras)
- 1.5 bundža vārītais, iebiezinātais piens
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakts
- pustējkarote smalkais sāls
- 200g krēmsiers
- 200g cukurs
- 60ml ūdens
- 60g sviests
- 120ml saldais krējums
- tējkarote sāls
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakts
- Uzsilda krāsni līdz 180 grādiem. Sagatavo 28cm pannu, ieliekam cepampapīru, malas iesmērējam ar sviestu vai eļļu.
- Lielā bļodā kopā samaisa eļļu, olas, cukuru un vaniļu, 2-3 minūtes kuļ, līdz viss ir sajaucies kopā. Pievieno ķirbja biezeni (var veikalā pirkt vai pats uztaisīt, es taisīju pati. Sagriezu ķirbi mazos gabaliņos, ieliku katlā vārīties, kad bija mīksts, tad ielēju visu caurdurī, lai liekais šķidrums notek, masu sablendēju) un atkal visu mikserē pāris minūtes. Atsevišķā bļodā samaisa miltus, kanēli, muskatriekstru, sāli un cepamo pulveri. Iesijā visu mīklā un atkal visu kopā mikserē, līdz viss ir vienmērīgi sajaucies.
- Sadalām trīs daļās (bļodās) visu mīklu, izlīdzinām un liekam cepties 25min vai arī līdz tam, kad ieliekot kociņu, mīkla nelīp pie tā klāt. Izņemot no cepeškrāsns, ļauj atdzist. Man ir divas 28cm pannas, tad tas process ritēja gana ātri.
- Gatavojam sāļo karameli. Mazā katliņā ieber cukuru un ielej ūdeni (var arī 2 ēdamkarotes citrona sulu), nemaisa. Liek uz mazas temperatūras 10-15min kust. Kad cukurs sāk kust un sāk veidoties dzintarkrāsas karamele, pievieno sviestu, maisa līdz tas ir izkusis. Noņem katlu no uguns, pielej lēni klāt saldo krējumu, pieliek sāli un vaniļu. Sāls ir pēc garšas sajūtas, cik nu sāļu gribas. Esmu taisījusi kādas 10 reizes karameļu mērci, katru reizi sanāk savādāk, vienu no reizēm sanāca dievīgi laba, citreiz atkal par tumšu un nedaudz rūgta, kaut arī it kā proporcijas visu laiku vienas un tās pašas. Lai atdziest. (var jau iepriekš sagatavot, jo ledusskapī var stāvēt nedēļu).
- Gatavojam sāļo karameles krēmu. Liekam sviestu lielā bļodā un uz lielāko miksera ātrumu mikserējam 5 minūtes, līdz sviests kļūst gaišs un gaisīgs. Ik pa brīdim ar silikona lāpstiņu noskrāpē bļodas malas, lai viss vienlīdzīgi samaisās.
- Pievieno sviestam vārīto, iebiezināto pienu. Visu atkal rūpīgi sakuļ kopā. Pievieno krēmsieru un sāli liek pēc garšas. Visi rūpīgi samaisa un krēms ir gatavs. Trekns, bet ņamīgs.
- Liekam kūku kopā. Pārgriežam abus biskvītus uz pusēm. Smērējam krēmu un liekam krēmu dekorēšanas maisiņā un gar kūkas malām uzspiežam visriņķī krēma apli, to dara tāpēc, lai karameļu mērce nelītu pāri. Tad pievieno 3-4 karotes karameļu mērci, man mājās bija avenes, tad katrā kārtā vēl pa kādām 10-15 saliku, jo man garšo, ka kūkās var just ogu svaigumu. Liek virsū biskvīta kārtu, atkal krēms, karameļu mērce, ogas.
- Rotāju ar karameļu mērci, dažām ogām, ziediņiem un krēma puķēm.
- Lai puncim prieks!
Iedvesma šeit:
Komentāri
Ierakstīt komentāru