Pāriet uz galveno saturu

Rudens/ziemas aktualitāte - ķirbju kūka

Es un ķirbis lieli draugi īsti nekad neesam bijuši. Pēdējos gadus taisu ķirbju biezzupu, tā man "iet" pie sirds un garšo. Pagājušajā gadā taisīju burkānu kūku, kura iznāca ļoti garšīga, agrāk arī nedraudzējos ar burkānkūkām vai burkānraušiem, laikam jau vecums nenāk viens. Tad šogad kaimiņiene pasūtīja savai meitai uz 2 gadu jubileju ķirbju kūku. Ok, challenge accepted. Manas mīļākās ēdienu blogeres ir Home Cooking Adventure un Tatyanas Everyday Food.  Šoreiz recepte no Tatyanas. Par kūku - kaloriju skaitītājiem noteikti neiesaku gatavot, jo tā ir kaloriju bumba, bet tā kā pasākums bija uz 20 cilvēkiem, visiem pietika pa gabaliņam, jo viņa ir sātīga. Kaimiņu draugu meita, kam ir mazāk par 10 gadiem kūku nodēvēja:"volšebnaja un prosto afigenaja". Tas jau, protams, manu sirdi priecēja. Atzinīgi vārdi bija no visiem un man pašai arī garšoja, noteikti taisīšu vēl. Voilā - sāļās karameles ķirbju kūka!
Nepieciešamās sastāvdaļas 26cm formai:
Ķirbja biskvītiem:
  • 300ml rapšu eļļa
  • 6 olas
  • 200g cukurs
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
  • 1 500-600g ķirbja biezenis
  • 500g milti
  • 5 tējkarotes cepamais pulveris
  • 1 tējkarote kanēlis
  • puskarote muskatrieksts
  • šķipsna sāls
Sāļās karameles krēms:
  • 600 sviests (istabas temperatūras)
  • 1.5 bundža vārītais, iebiezinātais piens
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakts
  • pustējkarote smalkais sāls
  • 200g krēmsiers
    Sāļā karamele:
    • 200g cukurs
    • 60ml ūdens
    • 60g sviests
    • 120ml saldais krējums
    • tējkarote sāls
    • 1 tējkarote vaniļas ekstrakts
    1.  Uzsilda krāsni līdz 180 grādiem. Sagatavo 28cm pannu, ieliekam cepampapīru, malas iesmērējam ar sviestu vai eļļu.
    2. Lielā bļodā kopā samaisa eļļu, olas, cukuru un vaniļu, 2-3 minūtes kuļ, līdz viss ir sajaucies kopā. Pievieno ķirbja biezeni (var veikalā pirkt vai pats uztaisīt, es taisīju pati. Sagriezu ķirbi mazos gabaliņos, ieliku katlā vārīties, kad bija mīksts, tad ielēju visu caurdurī, lai liekais šķidrums notek, masu sablendēju) un atkal visu mikserē pāris minūtes. Atsevišķā bļodā samaisa miltus, kanēli, muskatriekstru, sāli un cepamo pulveri. Iesijā visu mīklā un atkal visu kopā mikserē, līdz viss ir vienmērīgi sajaucies.
    3. Sadalām trīs daļās (bļodās)  visu mīklu, izlīdzinām un liekam cepties 25min vai arī līdz tam, kad ieliekot kociņu, mīkla nelīp pie tā klāt. Izņemot no cepeškrāsns, ļauj atdzist. Man ir divas 28cm pannas, tad tas process ritēja gana ātri.
    4. Gatavojam sāļo karameli. Mazā katliņā ieber cukuru un ielej ūdeni (var arī 2 ēdamkarotes citrona sulu), nemaisa. Liek uz mazas temperatūras 10-15min kust. Kad cukurs sāk kust un sāk veidoties dzintarkrāsas karamele, pievieno sviestu, maisa līdz tas ir izkusis. Noņem katlu no uguns, pielej lēni klāt saldo krējumu, pieliek sāli un vaniļu. Sāls ir pēc garšas sajūtas, cik nu sāļu gribas. Esmu taisījusi kādas 10 reizes karameļu mērci, katru reizi sanāk savādāk, vienu no reizēm sanāca dievīgi laba, citreiz atkal par tumšu un nedaudz rūgta, kaut arī it kā proporcijas visu laiku vienas un tās pašas. Lai atdziest. (var jau iepriekš sagatavot, jo ledusskapī var stāvēt nedēļu).
    5. Gatavojam sāļo karameles krēmu. Liekam sviestu lielā bļodā un uz lielāko miksera ātrumu  mikserējam 5 minūtes, līdz sviests kļūst gaišs un gaisīgs. Ik pa brīdim ar silikona lāpstiņu noskrāpē bļodas malas, lai viss vienlīdzīgi samaisās. 
    6. Pievieno sviestam vārīto, iebiezināto pienu. Visu atkal rūpīgi sakuļ kopā. Pievieno krēmsieru un sāli liek pēc garšas. Visi rūpīgi samaisa un krēms ir gatavs. Trekns, bet ņamīgs.
    7. Liekam kūku kopā. Pārgriežam abus biskvītus uz pusēm. Smērējam krēmu un liekam krēmu dekorēšanas maisiņā un gar kūkas malām uzspiežam visriņķī krēma apli, to dara tāpēc, lai karameļu mērce nelītu pāri. Tad pievieno 3-4 karotes karameļu mērci, man mājās bija avenes, tad katrā kārtā vēl pa kādām 10-15 saliku, jo man garšo, ka kūkās var just ogu svaigumu. Liek virsū biskvīta kārtu, atkal krēms, karameļu mērce, ogas. 
    8. Rotāju ar karameļu mērci, dažām ogām, ziediņiem un krēma puķēm. 
    9. Lai puncim prieks!


    Iedvesma šeit:

    Komentāri

    Šī emuāra populārākās ziņas

    The one and only - Roko torte

    Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma

    Pārgājiens gar Braslu

     Ak, tēzveme, cik gan skaista Tu esi! Pārgājiens gar Braslu noteikti ierindojas TOP 3 no maniem vismīļākajiem Latvijas ietajiem maršrutiem.Šī gada TOP 1 noteikti, otrajā vietā ir Cecīļu dabas taka .  Pasakaini skaisti. Zelta rudeni šajā maršrutā izdodas izbaudīt uz visiem 100%. Vai esat dzirdējuši par streelnieks.lv? Ja nē, tad īsumā pastāstīšu - tie ir daži entuziasti, kuri rīko pārgājienus, bet tie pārgājieni galīgi nav svētdienas pastaiga gar jūru. Pagājušā gadā, kad sākās Covid, viņi piedāvāja iegādāties viņu izveidotos maršrutus ar kartēm, to es arī uzreiz izdarīju. Bet ir pieejami arī bezmaksas pārgājienu maršruti , ja ir interese doties dabā- noteikti iesaku piereģistrēties, ir to vērts! Šis maršruts arī ir viens no tajiem, kurš ir bezmaksas pieejams! Oktobrī jau zināju, ka dosimies vienā nedēļas nogalē veselos divos pārgājienos. Tieši šādi man gribējās pavadīt mūsu sesto laulības gada dienu. Es iešanu pārgājienos esmu iemīlējusi tā no visas sirds. 9.oktobrī dodamies uz Braslu

    Pārgājiens gar Amatu

    Ir āķis lūpā ar tiem pārgājieniem! Vasarā tika izdomāts draugu lokā iziet, kādu maršrutu, kurš sākas un beidzas vienā un tajā pašā vietā, jo tā ir vieglāk, nevienam nav jādomā, ar kādu transportu tikt uz priekšu vai atpakaļ. Izpētīju, ka piedāvājumā ir Kārļi - Ainavu krauja - Zvārtes iezis - Kārļi, kas ir 15km garš maršruts. Sacīts darīts. Sarunājam, ka tiekamies ar vienu draugu pāri 8.00 pie Berģu Depo un tālāk kopā braucam, trešo auto sagaidām jau Kārļos. Maršruts ir viegls un der jebkuram gājējam, kas grib pamēģināt noiet pats saviem spēkiem vairāk kā 5km un apskatīt skaistās Amatas krastus.  Amata ir viena no straujākajām, krāčainākajām un tīrākajām Gaujas pietekām. Ne velti lībiešu valodā vārds Amada nozīmē straujā. Taka aizvijas gar Amatas labo krastu no Vidzemes šosejas tilta pie Melturiem, gar viesnīcu “Kārļamuiža” un Zvārtes iezi līdz Amatas tūristu apmetnei pie Kārļu – Līgatnes ceļa Veclauču tilta. Amatas taka ir izstaigājama vairākos posmos.   Pirmais posms ir no Meltu