Pāriet uz galveno saturu

Vaniļas sirsniņkūka

 Par tradīciju jau sāk kļūt sirsniņdienā uzmeistarot sirsniņkūku. Šoreiz franču smilšu mīkla kopā ar vaniļas krēmu. Kādi secinājumi? Ka ir baigi labā! Un vasarā ar daudz ogām - vispār būtu bomba!

Franču smilšu mīklas kārta:

  • 200g sviests
  • 130g cukurs
  • šķipsna sāls
  • 2 olas (istabas temp)
  • 2 tk vaniļas ekstrakts
  • 400g milti

    Vaniļas krēms:
  • 450ml piens
  • 100g cukurs
  • 2 olas
  • 25g kukurūzas ciete
  • 20g milti
  • 8g želatīns
  • 40ml ūdens
  • 1 tk vaniļas ekstrakts
  • 150ml saldais krējums

Pagatavošana 

  1. Sakuļ sviestu ar cukuru un sāli aptuveni 3 minūtes, līdz tas ir sakūlies viendabīgā masā. Pievieno olu dzeltenumus, vaniļu - uz lēniem miksera apgriezieniem sakuļ.
  2. Pievieno miltus. Ar lāpstiņu vai rokām mīca līdz mīkla ir stingra kā smilšu mīkla un nelīp pie rokām.
  3. Izrullē un izgriez sev vēlamo formu. Ja tā ir lipīga, pievieno nedaudz miltus. Es sirsniņformu atradu google un izdrukāju to.
  4. Pirms cepšanas atdzesē mīklu ledusskapī 30-60 minūtes. Mīklu ledusskapī var turēt ilgāk, var mierīgi sagatavot pat iepriekšējā dienā.
  5. Uzsilda cepeškrāsni līdz 175C. Cep aptuveni 7 minūtes (bet sekot līdzi, lai nepārcepas, jo katra krāsns savādāka). Kad tā atdzisīs, tā vēl sacietēs.
  6. Katliņā sāk karsēt 200ml pienu. Bļodā ielej atlikušos 250ml pienu. Pievieno olas, cukuru, vaniļu, kukurūzas cieti un miltus. Labi visu samaisa. Pievieno piena - miltu maisījumu karstajam pienam (pienam jāvārās) un intensīvi jāmaisa, līdz krēms sabiezē. Ļauj  pavārīties aptuveni minūti.
  7. Ievieto krēmu bļodā, pārklāj ar pārtikas plēvi, kamēr tā atdziest. Atdzesē 2h ledusskapī.
  8. Sajauc želatīnu ar ūdeni. Uzbriedina 10 minūtes.
  9. Saputo saldo krējumu. Pievieno izkausētu želatīnu. Pievieno atdzesēto krēmu un samaisa visu, līdz tas ir gaisīgs. Ja nepieciešams, atdzesē krēmu stundu ledusskapī.
  10. Spied pildījumu starp smilšu mīklas kārtām un dekorē pēc sirds patikas! Es vēl starp krēma kārtām arī saliku avenes, lai bagātīgāka garša. :)
  11. Lai puncim prieks!
  12. P.S. Ja mīkla paliek pāri, var mierīgi izrullēt to, ar piparkūku formām izspiest vēlamo formu un sacept smilšu cepumus, ko piekost pie tējas.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma...

Vaniļas kēksiņi ar vārītā krēma pildījumu un krēmsiera krēmu

Klasiskie vaniļas kēksiņi ir pārbaudīta vērtība. Ļoti gardi un dažādi variējami pēc vēlmēm. Parasti vienmēr esmu pildījusi ar kausēto šokolādi, bet pirmo  reizi taisīju ar vārītā krēma pildījumu - rezultāts fantastisks! Mazajiem rakariem šie arī garšo un bērni var piedalīties procesā un palīdzēt ar dekorēšanu. Iedvesma ar vārītā krēma pildījumu ir no Annas Pannas grāmatas. :)

Vesthailendas ceļš Skotijā - jeb West Highland Way

Kurš gan nav redzējis "Drošsirdi' un fantastiski skaistās dabas ainavas no tās? Vai seriālu "Outlander"? Ja nav redzēts, noteikti iesaku, ļoti interesants. Pēc pagājušā gada Somijas " Lielā lāča takas " ir pamatīgs āķis lūpā vienu ceļojumu gadā veltīt tieši iešanai pa takām. Kādu brīdī domājām, uz kuru taku doties šogad, bet laicīgi jau izspriedām, ka tā būs Skotija. West Highland Way - jeb turpmāk saīsinājumā WHW. Takas garums ir 150km.  “The best way to experience nature is on foot.” – Muir