Pāriet uz galveno saturu

Citrona kēksiņi ar melleņu cepurīti

Esmu liela tējas kūciņu fane. Man viņas ļoti garšo un patīk izmēģināt dažnedažādās variācijas. Jaunākie ir šie citrona un melleņu kēksiņi, super gardi. Taisīju viņus uz draudzenes svētkiem un ballītē bija arī mazi bērni. Viens no bērniem apēda ne tikai krēmīgo cepurīti, bet arī pašu kēksiņu, kas esot retums, tā vismaz viņa mamma teica. Tad nu, protams, priecājos par to! :)
Ja Tev garšo cupcakes, tad šie ir "must have and must do" šovasar!




Nepieciešamās sastāvdaļas (24 gab):
  • 350g milti
  • 2 tējkarotes cepamais pulveris
  • 1 tējkarote soda
  • šķipsna sāls
  • ap 300g krējums vai 200ml paniņas
  • 200g sviests (istabas temperatūras)
  • 150 - 200g cukurs
  • 1 citrons
  •  2 olas + 1 olas dzeltenums
  • Pildījumam:
  • Ap 200/300g mellenes (svaigas vai saldētas)
  • 2 ēdamkarotes citrona sula
  • 150g sviests (istabas temperatūras)
  • 150g pūdercukura (cukuru var likt pēc garšas, ja gribas saldāku, tad jāliek vairāk)
  • 400g krēmsiers
  • Ap 100g mellenes rotāšanai

1.  Uzsildām krāsni - 180°. Sagatavojam mafinu pannu vai silikona formiņas, saliekam papīra formas iekšā.

2. Ņemam lielu bļodu, iesijājam miltus, sāli, sodu, cepamo pulveri, visu labi samaisām un noliekam bļodu malā.

3. Lielā bļodā liekam sviestu un cukuru, ar mikseri sākumā lēni, bet vēlāk uz pašu lielāko ātrumu maisam minūti, līdz sviests ir kļuvis gaišs un krēmīgs. Sarīvējam citrona mizu, pievienojam citrona sulu (vai nu visu citronu izspiežam vai tikai pusi, cik nu paši gribam "citronīgu" garšu, atkal samaisām. Pievienojam olas, atkal samaisām. Pievienojam trešdaļu miltu maisījuma un maisām ar mikseri uz lēnāko ātrumu, lai viss neiet pa gaisu, 5-10 sekundes, līdz ir samaisījies viss kopā, pievienojam krējumu, atkal samaisām un šo darbību atkārtojam vēl divas reizes, līdz visa mīkla ir gatava.

4. Ar karoti iepilda mīklu formiņās. Svarīgi formiņas piepildīt tikai par 2/3, jo cepot mafini pūtīsies un kāps uz augšu.

5. Cepam 18- 20 minūtes.

6. Atstājam atdzist 5 minūtes uz pannas, pēcāk izņemam no formiņām un ļaujam pilnībā atdzist.

7. Mazā katliņā ieberam mellenes, pievieno citrona sulu un 2 ēdamkarotes cukuru, visu vārām, līdz cukurs ir izkusis. Beram masu sietiņā, kuram apakšā ir bļoda un bļodā tecinām sulu, ar karotes palīdzību saspaidām ogas līdz visa sula ir ietecējusi bļodā un sietā ir palikušas ogas miziņas (tās varam apēst uzreiz vai uzlikt uz maizes, ieliet pienu un apēst). Liekam malā atdzist. Bet var arī nesildīt, bet ielikt blenderī ogas un pēcāk pārbērt sietiņā, lai tur paliek ogas mizas.

8. Kad mellenes ir atdzisušas, gatavojam pildījumu. Sviestu saputo kopā ar cukuru, līdz tas ir kļuvis krēmīgs un gaišs (ap 2 minūtēm). Tad pievieno krēmsieru un 4 ēdamkarotes melleņu sulas, saputojam līdz izveidojas vienmērīga masa.

9. Liekam krēmsiera masu konditorejas maisiņā ar 11mm zvaigžņu uzgali un dekorējam mafinus pēc sirds patikas. Es vēl pārlēju pāri atlikušo melleņu mērci un augšu izdekorēju ar trīs mellenēm.


10.  Lai puncim prieks! :)


Ieteikumi:
1) Kad vārām ogas, pārliecināmies, ka sākotnējā masa ir sarukusi vismaz uz pusi. Noņemot par ātru no plīts nost, var sanākt tā, ka šķidrums ir par daudz un tādā veidā var sabojāt pildījumu, jo padarīs viņu pārāk šķidru un būs grūti dekorēt.
2) Vienmēr mērcei ļaujam atdzist, ja pievienos karstu, tad čiks vien būs. :( Mums taču dzīvē drāmas pietiek, vai ne tā?"Tāpēc vislabāk melleņu mērci ir gatavot pašu pirmo, lai paspēj atdzist.


Iedvesmojos šeit


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma

Pārgājiens gar Braslu

 Ak, tēzveme, cik gan skaista Tu esi! Pārgājiens gar Braslu noteikti ierindojas TOP 3 no maniem vismīļākajiem Latvijas ietajiem maršrutiem.Šī gada TOP 1 noteikti, otrajā vietā ir Cecīļu dabas taka .  Pasakaini skaisti. Zelta rudeni šajā maršrutā izdodas izbaudīt uz visiem 100%. Vai esat dzirdējuši par streelnieks.lv? Ja nē, tad īsumā pastāstīšu - tie ir daži entuziasti, kuri rīko pārgājienus, bet tie pārgājieni galīgi nav svētdienas pastaiga gar jūru. Pagājušā gadā, kad sākās Covid, viņi piedāvāja iegādāties viņu izveidotos maršrutus ar kartēm, to es arī uzreiz izdarīju. Bet ir pieejami arī bezmaksas pārgājienu maršruti , ja ir interese doties dabā- noteikti iesaku piereģistrēties, ir to vērts! Šis maršruts arī ir viens no tajiem, kurš ir bezmaksas pieejams! Oktobrī jau zināju, ka dosimies vienā nedēļas nogalē veselos divos pārgājienos. Tieši šādi man gribējās pavadīt mūsu sesto laulības gada dienu. Es iešanu pārgājienos esmu iemīlējusi tā no visas sirds. 9.oktobrī dodamies uz Braslu

Pārgājiens gar Amatu

Ir āķis lūpā ar tiem pārgājieniem! Vasarā tika izdomāts draugu lokā iziet, kādu maršrutu, kurš sākas un beidzas vienā un tajā pašā vietā, jo tā ir vieglāk, nevienam nav jādomā, ar kādu transportu tikt uz priekšu vai atpakaļ. Izpētīju, ka piedāvājumā ir Kārļi - Ainavu krauja - Zvārtes iezis - Kārļi, kas ir 15km garš maršruts. Sacīts darīts. Sarunājam, ka tiekamies ar vienu draugu pāri 8.00 pie Berģu Depo un tālāk kopā braucam, trešo auto sagaidām jau Kārļos. Maršruts ir viegls un der jebkuram gājējam, kas grib pamēģināt noiet pats saviem spēkiem vairāk kā 5km un apskatīt skaistās Amatas krastus.  Amata ir viena no straujākajām, krāčainākajām un tīrākajām Gaujas pietekām. Ne velti lībiešu valodā vārds Amada nozīmē straujā. Taka aizvijas gar Amatas labo krastu no Vidzemes šosejas tilta pie Melturiem, gar viesnīcu “Kārļamuiža” un Zvārtes iezi līdz Amatas tūristu apmetnei pie Kārļu – Līgatnes ceļa Veclauču tilta. Amatas taka ir izstaigājama vairākos posmos.   Pirmais posms ir no Meltu