Pāriet uz galveno saturu

Zemeņu smores tarte

Recepte nāk no tālās Amerikas, kur bērni pie dabas krūts vakaros sēžot ap ugunskuru ir likuši starp cepumiem zefīrus, cepuši tos un tas bija bērnības lielākais gardums. Arī pie mums jau maršmelovi ir kļuvuši ļoti populāri. Šo kūku esmu taisījusi divas reizes ar divām dažādām variācijām - abas ir labas un par abām arī pastāstīšu. Tā kā tirgū jau ir pilns ar zemenēm, izdomāju, ka atkal ir jāuztaisa. Lieliska, svaiga kūka vasarai. Ar pašu zemenēm būs pavisam garda! Ja garšo karamele, šokolāde un zemenes - tad šī kūka ir priekš Tevis!
Nepieciešamās sastāvdaļas 26cm formai:
  • 1.5 paka Selgas cepumu var aizstāt arī ar citiem cepumiem
  • 4 ēdamkarotes mandeļu milti (nav obligāti)
  • 120g sviests
  • ēdamkarote rums/liķieris/brendijs (nav obligāti)
  • pus bundža vārītā iebiezinātā piena vai pašu vārīta sāļā karamele
  • 500g zemenes
Vārītajam šokolādes krēmam (1 variants):
  • 3 olu dzeltenumi
  • 1 tējkarote kukurūzas ciete
  • 20 ml ūdens
  • 200 ml piens
  • 1 ēdamkarote milti
  • 150 g tumšā šokolāde
  • 2 tējkarotes rums/liķieris/brendijs (nav obligāti)
Šokolādes granašam (2 variants):
  • 100g tumšā šokolāde
  • 200ml saldais krējums
Meringam (olas baltumam):
  • 3 olu baltumi
  • 40 ml ūdens
  • 100 g cukurs
  1. Gatavojam sāļo karameli. Mazā katliņā ieber cukuru un ielej ūdeni (var arī 2 ēdamkarotes citrona sulu), nemaisa. Liek uz mazas temperatūras 10-15min kust. Kad cukurs sāk kust un sāk veidoties dzintarkrāsas karamele, pievieno sviestu, maisa līdz tas ir izkusis. Noņem katlu no uguns, pielej lēni klāt saldo krējumu, pieliek sāli un vaniļu. Sāls ir pēc garšas sajūtas, cik nu sāļu gribas. Esmu taisījusi kādas 10 reizes karameļu mērci, katru reizi sanāk savādāk, vienu no reizēm sanāca dievīgi laba, citreiz atkal par tumšu un nedaudz rūgta, kaut arī it kā proporcijas visu laiku vienas un tās pašas. Lai atdziest. (var jau iepriekš sagatavot, jo ledusskapī var stāvēt nedēļu). Ja slinkums taisīt karameli, var droši izmantot vārītu iebiezināto pienu.
  2.  Uzsilda krāsni līdz 180 grādiem. Sagatavo 24cm tartes pannu.
  3. Sablendējam cepumus, izkausējam sviestu. Sviestu ar liķieri pievieno sasmalcinātajiem cepumiem un pievienojam arī mandeļu miltus. Visu rūpīgi samaisa. Masu beram formā iekšā, ar pirkstiem vai karoti izlīdzinām pa visu formu.
  4. 10 minūtes cepam visu, lai labāk viss "saiet kopā". Atdzesējam. Var arī ielikt uz 20 minūtēm ledusskapī, lai sastingst, bet man labāk patīk cept.
  5. Izņemam pamatni no ledusskapja ārā, pievienojam karameli vai vārīto iebiezināto krēmu. 
  6.  Vidēja izmēra bļodā sajauc olas dzeltenumus ar cukuru, aptuveni vienu minūti ar putojamo slotiņu visu sajauc kopā. Mazā bļodiņā sajauc cieti ar ūdeni, pievieno olas masai klāt. Atkal visu rūpīgi samaisa.
  7. Katliņā ielej pienu, pievieno miltus. Katliņu liek uz plīts un vidēju karstumu. Rūpīgi maisa, līdz sāk sāk parādīties pirmie burbuļi. Noņem no uguns un lēni karsto pienu (pa vairākiem piegājieniem) pievieno olu masai, rūpīgi samaisot visu. Visu olas un piena masu atkal lej katliņā, liek uz plīts (vidējs karstums), rūpīgi visu masu maisa līdz 5 minūtēm vai līdz masa ir sabiezējusi.
  8. Noņemam katliņu no plīts, pievienojam šokolādi un alkoholu. Visu rūpīgi samaisa, līdz šokolāde pilnībā ir izkususi. Masu liekam pa virsu karamelei, rūpīgi izlīdzinām. Ieliekam kūku uz 30 minūtēm ledusskapī.
  9. Pēdējā reizē taisīju ar šokolādes granašu. Saldo krējumu uzvāra līdz pirmajam burbulim, pievieno šokolādei, pagaida 2 minūtes, visu rūpīgi samaisa. Noliek malā, lai atdziest. Liek šokolādi bļodā, pievieno atlikušo saldo krējumu un visu pāris minūtes ar mikseri samaisa.
  10. Tikmēr sagatavojiet bļodu, kur putosiet olas baltumus. Bļodai jābūt tīrai un sausai, lai olas baltums veiksmīgi sakultos. Ievietojiet olu baltumus bļodā, pievieno škipsnu sāls un pāris minūtes uz augstāko miksera ātrumu maisiet. Ielejiet ūdeni katliņā un pievienojiet cukuru, vāram sīrupu aptuveni 5 minūtes un vidēji augstas temperatūras.
  11.  Karsto sīrupu pievienojam olas baltumam maisot uz vidēju miksera ātrumu, kad sīrups pievienots, pārslēdzam mikseri uz ātrāko režīmu un maisām vismaz 5 minūtes, līdz olbaltums ir kļuvis spīdīgs un biezs.
  12. Ņemam kūku ārā no ledusskapja. Sagriežam zemenes šķēlēs un izkārtojam pa visu kūku. Pa virsu uzklājam olas baltumu un to rūpīgi apdedzinām ar gāzes degli (laba un noderīga manta, noder visām dzīves situācijām. Man kūkām, vīram piromāna štellēm). Bet var arī 10 minūtes olbaltumu apcept tikai no augšas 180 grādos. Liekam kūku ledusskapī, bet var arī uzreiz pasniegt.
  13. Lai puncim prieks!


Iedvesma šeit:

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma

Pārgājiens gar Braslu

 Ak, tēzveme, cik gan skaista Tu esi! Pārgājiens gar Braslu noteikti ierindojas TOP 3 no maniem vismīļākajiem Latvijas ietajiem maršrutiem.Šī gada TOP 1 noteikti, otrajā vietā ir Cecīļu dabas taka .  Pasakaini skaisti. Zelta rudeni šajā maršrutā izdodas izbaudīt uz visiem 100%. Vai esat dzirdējuši par streelnieks.lv? Ja nē, tad īsumā pastāstīšu - tie ir daži entuziasti, kuri rīko pārgājienus, bet tie pārgājieni galīgi nav svētdienas pastaiga gar jūru. Pagājušā gadā, kad sākās Covid, viņi piedāvāja iegādāties viņu izveidotos maršrutus ar kartēm, to es arī uzreiz izdarīju. Bet ir pieejami arī bezmaksas pārgājienu maršruti , ja ir interese doties dabā- noteikti iesaku piereģistrēties, ir to vērts! Šis maršruts arī ir viens no tajiem, kurš ir bezmaksas pieejams! Oktobrī jau zināju, ka dosimies vienā nedēļas nogalē veselos divos pārgājienos. Tieši šādi man gribējās pavadīt mūsu sesto laulības gada dienu. Es iešanu pārgājienos esmu iemīlējusi tā no visas sirds. 9.oktobrī dodamies uz Braslu

Pārgājiens gar Amatu

Ir āķis lūpā ar tiem pārgājieniem! Vasarā tika izdomāts draugu lokā iziet, kādu maršrutu, kurš sākas un beidzas vienā un tajā pašā vietā, jo tā ir vieglāk, nevienam nav jādomā, ar kādu transportu tikt uz priekšu vai atpakaļ. Izpētīju, ka piedāvājumā ir Kārļi - Ainavu krauja - Zvārtes iezis - Kārļi, kas ir 15km garš maršruts. Sacīts darīts. Sarunājam, ka tiekamies ar vienu draugu pāri 8.00 pie Berģu Depo un tālāk kopā braucam, trešo auto sagaidām jau Kārļos. Maršruts ir viegls un der jebkuram gājējam, kas grib pamēģināt noiet pats saviem spēkiem vairāk kā 5km un apskatīt skaistās Amatas krastus.  Amata ir viena no straujākajām, krāčainākajām un tīrākajām Gaujas pietekām. Ne velti lībiešu valodā vārds Amada nozīmē straujā. Taka aizvijas gar Amatas labo krastu no Vidzemes šosejas tilta pie Melturiem, gar viesnīcu “Kārļamuiža” un Zvārtes iezi līdz Amatas tūristu apmetnei pie Kārļu – Līgatnes ceļa Veclauču tilta. Amatas taka ir izstaigājama vairākos posmos.   Pirmais posms ir no Meltu