Pāriet uz galveno saturu

Klasiskā siera kūka ar aveņu mērci

Klasika. Maiga, krēmīga, garda. Un ļoti vienkārši pagatavojama.
Un tikai daži ieteikumi, lai siera kūka izdotos!
Viena no galvenajām problēmām mēdz būt tāda, ka kūkas virsma ieplaisā, to var viegli labot ar ogu mērci vai šokolādes mērci un ogām. Iesaku izmantot ūdens vannu. Formu aptin ar foliju 2 kārtām, lai ūdens neieplūst iekšā, uzvāra karstu ūdeni, piepilda lielo cepešpannu ar aptuveni 2cm ūdeni un liek iekšā kūkas formu. Ūdens pašu kūku padarīs mitrāku un tas palīdz novērst plaisāšanu.
Svarīgi ir arī lēni atdzesēt siera kūku, tai nepatīk pēkšņas temperatūras izmaiņas. Es pēc cepšanas, kādu stundu atstāju krāsnī, tad kāda stunda-divas istabas temperatūrā un tad tikai beigās lieku ledusskapī.


Nepieciešamās sastāvdaļas 26cm formai:
  • 250g cepumi (šoreiz izmantoju Selgas Pilngraudu)
  • 115g sviests, izkausēts
  • 1200g krēmsiers (istabas temperatūras)
  • 200g cukurs
  • šķipsna sāls
  • 4 lielas olas (istabas temperatūras)
  • 1 citrons
  • 1 tk vaniļas ekstrakts
  • 1 tk kukurūzas ciete 
  • 150ml saldais krējums
  1. Cepeškrāsni uzsildām līdz 180°C. Formu iesmērējam ar sviestu, ja grib var ielikt formas apakšā cepampapīru.Formai apkārt rūpīgi apliek foliju. Blenderī liek cepumus, sasmalcina smalki. Liek bļodā. Tikmēr citā bļodā izkausē sviestu, pielej klāt cepumiem, visu rūpīgi samaisa un beram iekšā formā un vai nu ar pirkstiem vai karoti izlīdzinām cepumus pa visu formu. Kūkas pamatne ir gatava un liekam 10 minūtes cepties..
  2. Krēmsieru, olas, cukuru, vaniļu un saldo krējumu aptuveni 5 minūtes maisa ar mikseri, līdz izveidojas krēmīga masa. 
  3. Masu pārlej pāri cepumiem, izlīdzina. Noliekam formu 10 minūtes pastāvēt istabas temperatūrā, lai kūkā nav gaisa burbuļi.
  4. Cepeškrāsns temperatūru samazina līdz 150°C.
  5. Cepam kūku 1.5h.
  6. Kad kūka jau pilnībā atdzisusi, liekam ledusskapī uz vismaz 4 stundām.
  7. Dekorējam pēc sirds patikas!
  8. Lai puncim prieks! :)
 Aveņu mērce:
  • 200g avenes
  • 2 ēd.k cukurs
  • 2 ēd.k ūdens
  • 1 ēd.k citrona sula
  • 1 tējkarote kukurūzas ciete
  1. Visu saliekam mazā katliņā un dažas minūtes vāram, saspiežam avenes.
  2. Ieberam sietā un visu masu izberžam cauri sietam bļodā, lai sēkliņas paliek sietā.
  3. Voilā - aveņu mērce gatava.

Iedvesmojos šeit: 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma...

Vaniļas kēksiņi ar vārītā krēma pildījumu un krēmsiera krēmu

Klasiskie vaniļas kēksiņi ir pārbaudīta vērtība. Ļoti gardi un dažādi variējami pēc vēlmēm. Parasti vienmēr esmu pildījusi ar kausēto šokolādi, bet pirmo  reizi taisīju ar vārītā krēma pildījumu - rezultāts fantastisks! Mazajiem rakariem šie arī garšo un bērni var piedalīties procesā un palīdzēt ar dekorēšanu. Iedvesma ar vārītā krēma pildījumu ir no Annas Pannas grāmatas. :)

Vesthailendas ceļš Skotijā - jeb West Highland Way

Kurš gan nav redzējis "Drošsirdi' un fantastiski skaistās dabas ainavas no tās? Vai seriālu "Outlander"? Ja nav redzēts, noteikti iesaku, ļoti interesants. Pēc pagājušā gada Somijas " Lielā lāča takas " ir pamatīgs āķis lūpā vienu ceļojumu gadā veltīt tieši iešanai pa takām. Kādu brīdī domājām, uz kuru taku doties šogad, bet laicīgi jau izspriedām, ka tā būs Skotija. West Highland Way - jeb turpmāk saīsinājumā WHW. Takas garums ir 150km.  “The best way to experience nature is on foot.” – Muir