Pāriet uz galveno saturu

Švarcvaldes ķiršu torte - Black forest cake

Šokolāde un ķirši ir vieni no labākajiem draugiem. Torte sanāk nu ļoti garda. Švarcvaldes ķiršu torte ir plaši pazīstama vācu kūka, kas tiek pagatavota ar šokolādes biskvīta kūkas kārtām, kas pildītas ar putukrējumu un ar liķierī izmērcētiem ķiršiem, dekorēta ar šokolādi un ķiršiem.

Viena no galvenajām šīs receptes sastāvdaļām ir ķiršu liķieris, ar kuru kūkas kārtas tiek samitrinātas, ko sauc par kirschwasser, liķieris, kura izcelsme ir Melnā meža kalnu reģions Vācijā, dzidrs, mazāk salds, bezkrāsains ķiršu liķieris ar smalku ķiršu aromātu, kas piešķir šai unikālajai, tomēr garšīgajai kūkai īpašo garšu. Man, diemžēl, ķiršu liķieris nebija mājās, aizstāju ar rumu.
Sakarā ar lielo spirta procentuālo daudzumu Švarcvaldes ķiršu torte ir deserts, kas paredzēts tikai pieaugušajiem, taču to var aizstāt ar vienkāršu ķiršu sīrupu, ja nepieciešams, lai to pasniegtu arī bērniem. 


Nepieciešamās sastāvdaļas 20cm formai:
  • Pamatnei:
  •  100 g milti
  • šķipsna sāls
  • 150g cukurs
  • 120g  šokolāde
  • 6 lielas olas 
  • šķipsna sāls
  • 30g kakao
  • 1 tējkarote  šķīstošā kafija
  • ķiršu pildījumam:
  • 700g ķirši
  •  100ml liķieris, rums vai sīrups
  • 30ml ūdens
  • 8g kukurūzas ciete
  • 80g cukurs
  • Krēms
  • 400ml saldais krējums
  • 2 ēd.k cukurs (vai pēc garšas)
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
  • 1 paciņa putukrējuma biezinātājs
  • dekorēšanai 
  • 80ml saldais krējums
  • 100g šokolāde
  • ķirši



  1.  Izņem kauliņus no ķiršiem, liek bļodā un pārlej ar liķieri, rumu vai sīrupu. Atstāj ievilkties uz vismaz 30 minūtēm.
  2. Uzsilda krāsni līdz 180 grādiem. Iesmērējam pannu ar eļļu vai sviestu, apakšā liekam cepampapīru.
  3. Bļodā iesijā miltus, sāli, kakao un kafiju. Samaisa visu.
  4. Lielā bļodā ar mikseri samaisa olu baltumus, saputo līdz putām, pievieno cukuru un maisa tik ilgi kamēr viss ir labi sakūlies (masa nav šķidra un nekrīt no bļodas ārā, veidojas tādas kā virsotnes).
  5. Izkausē šokolādi ūdens peldē un pievieno olu dzeltenumiem, visu rūpīgi samaisa. Pievieno olu baltumiem un lēni iecilā ar lāpstiņu visu vienmērīgi iekšā.
  6. Tāpat pievieno iecilājot arī miltu maisījumu.
  7. Masu liek formā iekšā un cep 40-45 minūtes. 
  8. Ļaujam pamatnei pilnībā atdzist.
  9. Tikmēr kamēr cepas pamatne, taisām ķiršu pildījumu.
  10. Lejam ķiršus sietā, lai notek liekas šķidrums (ar šķidrumu tiks mitrināts biskvīts).
  11. Pārliekam notecinātos ķiršus mazā katliņā, pievienojam cukuru, ūdeni, cieti un uz vīdējas uguns nepārtraukti maisos vāram 10 minūtes, līdz masa kļūst bieza.
  12. Ļaujam atdzist.
  13. Lielā bļodā ar mikseri samaisām saldo krējumu, cukuru un ekstraktu (pievienojam vienu paciņu putukrējuma biezinātāju, lai tas neatsulojas).
  14. Atdzinušo biskvītu sagriež 3 vienādās daļās. Pirmo biskvīta pamatni liek uz šķīvja, samitrina ar sīrupu, liek virsū pusi saldā krējuma un pusi ķiršu pildījuma.
  15. Liek virsū otro kārtu, samitrina ar sīrupu, pievieno atlikušo putukrējumu un ķiršus.
  16. liek trešo kārtu virsū, samitrina kūku.
  17. Šokolādi sagriež mazos gabaliņos, pārlej ar saldo krējumu un ieliek uz 40s mikroviļņu krāsnī, samaisa šokolādi un pārlej pāri trešai kārtai. Vai arī ieliek mazā bļodā un visu izkausē ūdens peldē vai uzsildot saldo krējumu un pārlejot pāri šokolādei, varianti ir vairāki, kas nu katram ērtāks.
  18. Liekam kūku ledusskapī (velams uz nakti), pusstundu pirms pasniegšanas izņem ārā no ledusskapja.
  19. Dekorē ar ķiršiem.
  20. Lai puncim prieks! :)
Iedvesma  šeit

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma

Pārgājiens gar Braslu

 Ak, tēzveme, cik gan skaista Tu esi! Pārgājiens gar Braslu noteikti ierindojas TOP 3 no maniem vismīļākajiem Latvijas ietajiem maršrutiem.Šī gada TOP 1 noteikti, otrajā vietā ir Cecīļu dabas taka .  Pasakaini skaisti. Zelta rudeni šajā maršrutā izdodas izbaudīt uz visiem 100%. Vai esat dzirdējuši par streelnieks.lv? Ja nē, tad īsumā pastāstīšu - tie ir daži entuziasti, kuri rīko pārgājienus, bet tie pārgājieni galīgi nav svētdienas pastaiga gar jūru. Pagājušā gadā, kad sākās Covid, viņi piedāvāja iegādāties viņu izveidotos maršrutus ar kartēm, to es arī uzreiz izdarīju. Bet ir pieejami arī bezmaksas pārgājienu maršruti , ja ir interese doties dabā- noteikti iesaku piereģistrēties, ir to vērts! Šis maršruts arī ir viens no tajiem, kurš ir bezmaksas pieejams! Oktobrī jau zināju, ka dosimies vienā nedēļas nogalē veselos divos pārgājienos. Tieši šādi man gribējās pavadīt mūsu sesto laulības gada dienu. Es iešanu pārgājienos esmu iemīlējusi tā no visas sirds. 9.oktobrī dodamies uz Braslu

Pārgājiens gar Amatu

Ir āķis lūpā ar tiem pārgājieniem! Vasarā tika izdomāts draugu lokā iziet, kādu maršrutu, kurš sākas un beidzas vienā un tajā pašā vietā, jo tā ir vieglāk, nevienam nav jādomā, ar kādu transportu tikt uz priekšu vai atpakaļ. Izpētīju, ka piedāvājumā ir Kārļi - Ainavu krauja - Zvārtes iezis - Kārļi, kas ir 15km garš maršruts. Sacīts darīts. Sarunājam, ka tiekamies ar vienu draugu pāri 8.00 pie Berģu Depo un tālāk kopā braucam, trešo auto sagaidām jau Kārļos. Maršruts ir viegls un der jebkuram gājējam, kas grib pamēģināt noiet pats saviem spēkiem vairāk kā 5km un apskatīt skaistās Amatas krastus.  Amata ir viena no straujākajām, krāčainākajām un tīrākajām Gaujas pietekām. Ne velti lībiešu valodā vārds Amada nozīmē straujā. Taka aizvijas gar Amatas labo krastu no Vidzemes šosejas tilta pie Melturiem, gar viesnīcu “Kārļamuiža” un Zvārtes iezi līdz Amatas tūristu apmetnei pie Kārļu – Līgatnes ceļa Veclauču tilta. Amatas taka ir izstaigājama vairākos posmos.   Pirmais posms ir no Meltu