Pāriet uz galveno saturu

Pārgājiens Mālpilī gar Mergupi - 10km

Zelta rudens laikā izstaigājām ļoti skaistu dabas taku - Mālpils dabas taka, kura iet gar Mergupi. Gar Mergupes kreiso krastu izveidota 6,5 kilometrus gara dabas taka, kur atklājas skaisti skati uz upes līkločiem. Maršrutu iespējams sākt no jebkura punkta, jo tas ir apļveida.

Mergupe iespējams Tev liksies pavisam jauns nosaukums, bet tā ir krāšņa upe ar daudz lokiem un skaistiem skatiem. Pārgājiena maršrutu sākām pie Mālpils Evanģēliski luteriskās baznīcas, kur pieejama arī bezmaksas autostāvvieta.

Pirmās baznīcas celtniecību parasti saista ar laiku, kad cēla blakus esošo viduslaiku pili – pirms 1413. gada. Interesanti, ka pēc arheologu ziņām, atrastās senlietas pie baznīcas ir datējamas jau ar 14. gadsimtu. Rakstu avotos Mālpils draudze pirmo reizi minēta 1461. gadā, lai gan jau 1448. gadā kādā senā dokumentā Mālpilī minēta baznīcas zeme.

Pirmās baznīcas celtniecību parasti saista ar laiku, kad cēla blakus esošo viduslaiku pili – pirms 1413. gada. Interesanti, ka pēc arheologu ziņām, atrastās senlietas pie baznīcas ir datējamas jau ar 14. gadsimtu. Rakstu avotos Mālpils draudze pirmo reizi minēta 1461. gadā, lai gan jau 1448. gadā kādā senā dokumentā Mālpilī minēta baznīcas zeme.

Maršruta posms gar pašu Mergupi nav garš, aptuveni 3 km. Iespējams iet pa to pašu maršrutu atpakaļ, bet mēs gājām apļveida maršrutu un pa Mālpils apkārtni līdz sākumposmam. Paldies https://travelfree.lv par skaisto maršrutu. Gājām pēc GPX faila. Travelfree piedāvātais maršruts ir ap 7km, bet mēs izstaigājām vēl papildus 3km vēl pa pašu Mālpili arī  noejot gar Mālpils muižu - parks rudenī izskatās ļoti skaists.

Sākums ļoti interesants ar gājēju tiltiņu un piknika vietu, ja pirms garās pastaigas nepieciešams iestiprināties, tad šeit to noteikti var izdarīt.

Taka tālāk līkumo Mergupi, vietām ir trepes, vietām laipas un tiltiņi.


Diena bija fantastiski skaista, saulaina, ļoti silta.

Vasaras dvesma un rudens noskaņa vienā bildē.

Otrais takas gals ir pie Oto Skulmes ozola, kur iekārtota piknika vieta, kur var ieturēties un atpūsties.

Pretī Skulmju mājām blakus vietējās nozīmes kultūrvēsturiskajam piemineklim – Mācītājmuižai, atrodas Mālpils novadā lielākais dižozols, kura pakājē biedrība „Mālpils zivīm” izveidojusi atpūtas vietu ar galdiem, ugunskura vietu, tualeti. Ozolam vārds dots par godu gleznotājam un scenogrāfam Oto Skulmem, kurš dzīvoja netālajās “Skulmju” mājās. Koka apkārtmērs ap 6m.

Atpakaļ doties var pa to pašu taku, vai izvēlēties iet pa kādu no autoceļiem gan pa labo, gan kreiso upes pusi, jo ieturot virzienu uz Mālpili, Jūs tur nonāksiet. Mēs apakaļ devāmies pa ceļu un pa taku.

Mālpils muiža ir izcils 19. gadsimta klasicisma arhitektūras piemineklis – plašs baroka stila parks, gleznaina dabas ainava, dīķis, kurā čalo strūklaka un zied ūdensrozes.

Mālpils muižā ierīkota luksus klases dizaina viesnīca un atrodas viens no labākajiem restorāniem Latvijā. Muižas greznās zāles un halles ir lieliski piemērotas kāzām, īpašām svinībām, kā arī semināriem un banketiem.

Šī ir vieta izsmalcinātas gaumes un augstas kvalitātes cienītājiem, kuri vēlas baudīt nesteidzīgu atpūtu, vienlaicīgi gūstot prieku no apkārt esošajām mākslas un vēstures vērtībām. Šī ir vieta skaistiem mirkļiem. Mēs paši šeit atzīmējām savu sesto laulības gada dienu. 

15. gadsimts | Pirmās liecības vēstures dokumentos par Livonijas ordeņa Mālpils ordeņa pili ir no 1413. gada. Tā atradusies ap 150 m uz austrumiem no Mālpils luterāņu baznīcas.

17. gadsimts |
Poļu-zviedru kara laikā 1626. gadā poļu armija atkāpjoties uzspridzināja Mālpils ordeņa pili. Zviedru Vidzemes laikā 1625. gadā Mālpils muižu piešķīra pulkvedim Nilsam Asersonam Manneršildam, bet 1680. gados veiktās muižu redukcijas laikā tā nonāca Zviedrijas valsts īpašumā.

18. gadsimts | 1753. gadā Krievijas impērijas ķeizariene Elizabete Mālpils muižu piešķīra pulkveža Melgunova sievai un kādai Strausa kundzei. 1760. gadā uzcēla jaunu Mālpils muižas kungu māju tagadējā vietā. 18. gs. otrajā pusē Vidzemes landrāts Gustavs Vilhelms fon Taube, kuram pieder blakus esošā Vites muiža, apvienoja Mālpils muižu ar Vites muižu un tā arī no šī laika abas muižas palika apvienotas. Šajā laikā izveidoja muižas centra apbūvi, muižas parku un izraka dīķi.

Cik žēl, ka zelta rudens posms ir tik ļoti īss. Maršruts man ļoti patika, labprāt izietu vēl kādu reizi citā gadalaikā.

Ceļa segums: vairums meža takas, koka trepes, koka tiltiņi, vietām zemes ceļš.

Grūtības pakāpe: viegls. Atsevišķos posmos pieejamas stāvākas nogāzes, kāpnes.

Marķējums: maršruts dabā nav marķēts, taču tam viegli izsekot līdzi, vadoties pēc koka norādēm ar uzrakstu “Mālpils dabas taka”, kā arī pēc informatīvajām norādēm ar izzinošiem aprakstiem. Visa ceļa garumā plūst upīte.

Der zināt: maršrutā pieejami atpūtas soliņi, galdi, piknika vietas. Dodoties dabā atceries – ko atnesi, to aiznes un neatstāj atkritumus dabas maršrutā. Lietus un mitrā laikā taku laipas un kāpnes var būt ļoti slidenas!

Nokļūšana uz dabas taku: ar auto vai ar sabiedrisko transportu (autobuss).

Šīs skaistā taka noteikti ir baudāma ikvienā no četriem gadalaikiem. Dodoties dabā, atceries – ko atnesi, to aiznes.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma

Pārgājiens gar Braslu

 Ak, tēzveme, cik gan skaista Tu esi! Pārgājiens gar Braslu noteikti ierindojas TOP 3 no maniem vismīļākajiem Latvijas ietajiem maršrutiem.Šī gada TOP 1 noteikti, otrajā vietā ir Cecīļu dabas taka .  Pasakaini skaisti. Zelta rudeni šajā maršrutā izdodas izbaudīt uz visiem 100%. Vai esat dzirdējuši par streelnieks.lv? Ja nē, tad īsumā pastāstīšu - tie ir daži entuziasti, kuri rīko pārgājienus, bet tie pārgājieni galīgi nav svētdienas pastaiga gar jūru. Pagājušā gadā, kad sākās Covid, viņi piedāvāja iegādāties viņu izveidotos maršrutus ar kartēm, to es arī uzreiz izdarīju. Bet ir pieejami arī bezmaksas pārgājienu maršruti , ja ir interese doties dabā- noteikti iesaku piereģistrēties, ir to vērts! Šis maršruts arī ir viens no tajiem, kurš ir bezmaksas pieejams! Oktobrī jau zināju, ka dosimies vienā nedēļas nogalē veselos divos pārgājienos. Tieši šādi man gribējās pavadīt mūsu sesto laulības gada dienu. Es iešanu pārgājienos esmu iemīlējusi tā no visas sirds. 9.oktobrī dodamies uz Braslu

Pārgājiens gar Amatu

Ir āķis lūpā ar tiem pārgājieniem! Vasarā tika izdomāts draugu lokā iziet, kādu maršrutu, kurš sākas un beidzas vienā un tajā pašā vietā, jo tā ir vieglāk, nevienam nav jādomā, ar kādu transportu tikt uz priekšu vai atpakaļ. Izpētīju, ka piedāvājumā ir Kārļi - Ainavu krauja - Zvārtes iezis - Kārļi, kas ir 15km garš maršruts. Sacīts darīts. Sarunājam, ka tiekamies ar vienu draugu pāri 8.00 pie Berģu Depo un tālāk kopā braucam, trešo auto sagaidām jau Kārļos. Maršruts ir viegls un der jebkuram gājējam, kas grib pamēģināt noiet pats saviem spēkiem vairāk kā 5km un apskatīt skaistās Amatas krastus.  Amata ir viena no straujākajām, krāčainākajām un tīrākajām Gaujas pietekām. Ne velti lībiešu valodā vārds Amada nozīmē straujā. Taka aizvijas gar Amatas labo krastu no Vidzemes šosejas tilta pie Melturiem, gar viesnīcu “Kārļamuiža” un Zvārtes iezi līdz Amatas tūristu apmetnei pie Kārļu – Līgatnes ceļa Veclauču tilta. Amatas taka ir izstaigājama vairākos posmos.   Pirmais posms ir no Meltu