Pāriet uz galveno saturu

Banānu - jogurta kūka

Daudziem sen jau zināma kūka ir banānu pīrāgs  jeb banoffee pie. Šī kūka ir ļoti līdzīga, bet tomēr ir dažas būtiskas atšķirības. Par kūku var teikt - salda, garšīga, ļoti vienkārši pagatavojama un izmaksu ziņā lēta. Recepti pamanīju marta "Ievas Virtuvē". Un iemeslu, lai uztaisītu kūku, nekad tālu nav jāmeklē. Kūku vēlams taisīt iepriekšējās dienas vakarā un uz nakti likt ledusskapī vai no paša rīta, lai visu dienu stāv ledusskapī. Man sanāca tikai dažas stundas ledusskapī, bija jau laba, bet nākamajā dienā kūka bija lieliska! Tā jau parasti ir, ka vajag visam kārtīgi iesūkties. Atsauksmes par kūku ļoti labas! Kaloriju skaitītājiem šī kūka nederēs, bet īstiem saldumu mīļiem gan.


Nepieciešamās sastāvdaļas 26cm formai:
  • 1.5 paka Selgas cepumu var aizstāt arī ar citiem cepumiem (man mājās bija ar iebiezinātā piena garšu)
  • 4 ēdamkarotes mandeļu milti (nav obligāti)
  • 120g sviests
  • ēdamkarote rums/liķieris/brendijs
  • 400g jogurts (bezpiedevu) es ņēmu Baltais - Grieķu jogurtsj
  • 20g želatīns
  • 4 ēdamkarotes ievārījums (es izmantoju brūkleņu)
  • 5 nelieli banāni
  • 400g saldā krējuma
  • pus bundža vārītā iebiezinātā piena
  • tējkarote vaniļas cukura
  • ēdamkarote cukurs
  1.  Uzsilda krāsni līdz 180 grādiem. Sagatavo 26cm tartes pannu.
  2. Sablendējam cepumus, izkausējam sviestu. Sviestu ar liķieri pievieno sasmalcinātajiem cepumiem un pievienojam arī mandeļu miltus. Visu rūpīgi samaisa. Masu beram formā iekšā, ar pirkstiem izlīdzinām pa visu formu.
  3. 10 minūtes cepam visu, lai labāk viss kopā labāk "saiet kopā", var arī ielikt uz 20 minūtēm ledusskapī, lai sastingst, bet man labāk patīk cept.
  4. Kamēr vēl ceptā pamatne ir silta, smērējam pa virsu vārīto iebiezināto pienu, lai viss labāk sasūcas.
  5. Želatīnu ieber mazā bļodiņā, pārlej ar dažām ēdamkarotēm auksta ūdens un atstāj uzbriest.
  6. Sagriežam banānus 1.5-2cm lielos gabalos, kārtojam stāvus vienu pie otra, piepilda pamatni.
  7. Želatīnu izkausē karstā ūdens peldē. Jogurtu sajauc ar ievārījumu, pievieno želatīnu, visu rūpīgi samaisa. Visu pārlej pāri banāniem, lai aizpildās visas spraugas. Liek uz dažām stundām vai uz nakti ledusskapī sastingt.
  8. Izņemam kūku no formas ārā. Saputojam putukrējumu un ar konditorejas uzgali vai vienkārši ar karoti, izgreznojam kūku. Kūkai pa virsu saliku vēl dažus gabaliņus banānus un dekorēju ar dzērveņu tējas gabaliņiem. Bet dekorēt var pēc sirds patikas.
  9. Lai puncim prieks!

Oriģinālajā receptē necep cepumu pamatni, netiek pievienoti mandeļu milti un brūkleņu ievārījuma vietā ir aprikožu ievārījums.



Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma

Pārgājiens gar Braslu

 Ak, tēzveme, cik gan skaista Tu esi! Pārgājiens gar Braslu noteikti ierindojas TOP 3 no maniem vismīļākajiem Latvijas ietajiem maršrutiem.Šī gada TOP 1 noteikti, otrajā vietā ir Cecīļu dabas taka .  Pasakaini skaisti. Zelta rudeni šajā maršrutā izdodas izbaudīt uz visiem 100%. Vai esat dzirdējuši par streelnieks.lv? Ja nē, tad īsumā pastāstīšu - tie ir daži entuziasti, kuri rīko pārgājienus, bet tie pārgājieni galīgi nav svētdienas pastaiga gar jūru. Pagājušā gadā, kad sākās Covid, viņi piedāvāja iegādāties viņu izveidotos maršrutus ar kartēm, to es arī uzreiz izdarīju. Bet ir pieejami arī bezmaksas pārgājienu maršruti , ja ir interese doties dabā- noteikti iesaku piereģistrēties, ir to vērts! Šis maršruts arī ir viens no tajiem, kurš ir bezmaksas pieejams! Oktobrī jau zināju, ka dosimies vienā nedēļas nogalē veselos divos pārgājienos. Tieši šādi man gribējās pavadīt mūsu sesto laulības gada dienu. Es iešanu pārgājienos esmu iemīlējusi tā no visas sirds. 9.oktobrī dodamies uz Braslu

Pārgājiens gar Amatu

Ir āķis lūpā ar tiem pārgājieniem! Vasarā tika izdomāts draugu lokā iziet, kādu maršrutu, kurš sākas un beidzas vienā un tajā pašā vietā, jo tā ir vieglāk, nevienam nav jādomā, ar kādu transportu tikt uz priekšu vai atpakaļ. Izpētīju, ka piedāvājumā ir Kārļi - Ainavu krauja - Zvārtes iezis - Kārļi, kas ir 15km garš maršruts. Sacīts darīts. Sarunājam, ka tiekamies ar vienu draugu pāri 8.00 pie Berģu Depo un tālāk kopā braucam, trešo auto sagaidām jau Kārļos. Maršruts ir viegls un der jebkuram gājējam, kas grib pamēģināt noiet pats saviem spēkiem vairāk kā 5km un apskatīt skaistās Amatas krastus.  Amata ir viena no straujākajām, krāčainākajām un tīrākajām Gaujas pietekām. Ne velti lībiešu valodā vārds Amada nozīmē straujā. Taka aizvijas gar Amatas labo krastu no Vidzemes šosejas tilta pie Melturiem, gar viesnīcu “Kārļamuiža” un Zvārtes iezi līdz Amatas tūristu apmetnei pie Kārļu – Līgatnes ceļa Veclauču tilta. Amatas taka ir izstaigājama vairākos posmos.   Pirmais posms ir no Meltu