Pāriet uz galveno saturu

Pavlovas rulete

Kas ir Pavlova? Baletdejotāja Anna Pavlova.
Kas ir kūka Pavlova ? Salds veltījums slavenajai baletdejotājai Annai Pavlovai.
No kā sastāv Pavlovas ? No saputota olas baltuma un cukura, gatavas pilda ar putukrējumu un daudz ogām.
Kā garšo kūka Pavlova? Kraukšķīga bezē garoziņa un mīksts suflē viducītis.
Pavlova ir ogu sezonas aktualitāte, kulta ēdiens, par to raksta visi, gatavo visi, gandrīz visiem tā garšo, bet vairākumam - aizraujas elpa :)Vienīgais, kurš viņu neēd ir mans vīrs, jo viņam viņa liekas daudz par saldu.
Kafejnīcas man patīk apmeklēt un dažreiz paņemt tikai saldo. Jūrmalā mums ir kafejnīcas "Muca", atrodas vairākās vietās Jūrmalā. Paņēmu Mucā pavlovu, gaidīju klasisko variantu, bet atnesa ruletes izskatā. Man ļoti garšoja un tad nākamais jau uzreiz saku, ka jāatrod recepte, kā pašai viņu uztaisīt. Sacīts darīts! Sezonas laikā divreiz taisīju. Ovācijas bija skaļas. Draudzene sajūsminājās ilgi un prasīja papildus gabaliņu un mammas draudzene, kas daudz kūkas neēd, arī apēda 2 gabaliņus. Man garšoja gan ar putukrējumu, gan šokolādes krēmu.




Nepieciešamās sastāvdaļas lielajai cepeškrāsns formai (Aptuveni 8gab sanāk):
  • 4 olu baltumi
  • 125g brūnais cukurs
  • 80g pūdercukurs
  • tējkarote vaniļas ekstrakts
  • tējkarote kukurūzas ciete
  • tējkarote ābolu etiķa
  • mandeļu skaidiņas (nav obligāti)
Krēms
  • 300ml saldais krējums
  • cukurs pēc garšas
  •  tējkarote vaniļas ekstrakts
vai
  • 60ml ūdens
  • 40g cukurs
  • 4 olu dzeltenumi
  • 150g sviests
  • 100g kausēta šokolāde 
  1.  Uzsilda cepeškrāsni līdz 160 grādiem, sagatavo ar cepampapīru lielo cepešpannu.
  2. Ņemam tīru, sausu bļodu (vēlams stikla vai metāla), liekam istabas temperatūras olas baltumus, šķipsnu sāls, sākam putot līdz rodas lielas baltas putas, pamazām sākam pievienot pa karotei brūno cukuru, dažas minūtes putojam uz maksimālo miksera ātrumu, pievienojam pūdercukuru, ekstraktu, cieti, etiķi. Olas baltumu turpina putot ar vidēja ātruma apgriezieniem līdz izveidojušās spīdīgas un noturīgas putas jeb, tā dēvētais, putna knābis vai lāsteka.
  3. Visu masu izlīdzina pa pannu,  pārber dažas saujas ar mandeļu skaidiņām, cep aptuveni 20-25 minūtes.
  4. Izņem no cepeškrāsns pannu, uzliek virsū nogrieztu cepampapīru cepešpannas izmērā, apgāž otrādi pannu uz papīra un lēni noņem nost papīru no meringa (olbaltuma). Satin lēni ruletē, gaida kamēr atdziest.
  5. Kamēr dziest, tikmēr taisām krēmu.
  6. Sakuļ saldo krējumu, cukuru un vaniļu, atrullē vaļā meringu un izsmērē pa visu virsmu putukrējumu.
  7. Šokolādes krēms. Liek cukuru mazā katliņā vai bļodā, pielej ūdeni un karsē, kamēr cukurs izkusis, tikmēr jau puto ar mikseri olu dzeltenumus, lēnām pievieno sīrupu klāt, līdz masa trīskāršojas, paliek gaisīga un krēmīga, pievieno istabas temperatūras sviestu, kuļ vēl pāris minūtes, pievieno izkausēto šokolādi. Ar karoti pamēģina, cik krēms gards! :) Smērē virsū meringam.
  8. Pārber pāri ar ogām pēc savas gaumes. Sarulē kopā un liek ledusskapī uz stundu. Pēc stundas jau var pasniegt! Var dekorēt ar atlikušo krēmu, ogām!
  9. Lai puncim prieks! 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma...

Vaniļas kēksiņi ar vārītā krēma pildījumu un krēmsiera krēmu

Klasiskie vaniļas kēksiņi ir pārbaudīta vērtība. Ļoti gardi un dažādi variējami pēc vēlmēm. Parasti vienmēr esmu pildījusi ar kausēto šokolādi, bet pirmo  reizi taisīju ar vārītā krēma pildījumu - rezultāts fantastisks! Mazajiem rakariem šie arī garšo un bērni var piedalīties procesā un palīdzēt ar dekorēšanu. Iedvesma ar vārītā krēma pildījumu ir no Annas Pannas grāmatas. :)

Vesthailendas ceļš Skotijā - jeb West Highland Way

Kurš gan nav redzējis "Drošsirdi' un fantastiski skaistās dabas ainavas no tās? Vai seriālu "Outlander"? Ja nav redzēts, noteikti iesaku, ļoti interesants. Pēc pagājušā gada Somijas " Lielā lāča takas " ir pamatīgs āķis lūpā vienu ceļojumu gadā veltīt tieši iešanai pa takām. Kādu brīdī domājām, uz kuru taku doties šogad, bet laicīgi jau izspriedām, ka tā būs Skotija. West Highland Way - jeb turpmāk saīsinājumā WHW. Takas garums ir 150km.  “The best way to experience nature is on foot.” – Muir