Pāriet uz galveno saturu

Ābolu - karameļu siera kūka ar griljāžu

 Un atkal jau siera kūka! Patīk izmēģināt man jaunas receptes. Šo taisīju uz pirmo adventi, vīra māsa teica, ka garšo pēc Ziemassvētkiem! Māja patiešām smaržos pēc svētkiem - kanēlis, āboli, karamele, griljāža - lielisks savienojums. Visnotaļ savādāka siera kūka nekā pierastās, tiešām piemērota ziemai.  


Nepieciešamās sastāvdaļas 24cm formai:

  • 250g cepumi (šoreiz izmantoju Selgas karameļu)
  • 115g sviests, izkausēts
  • 800g krēmsiers (istabas temperatūras)
  • 70g cukurs
  • šķipsna sāls 
  • 1 tk kanēlis
  • 1 citrons (miza no tā)
  • 1 tk vaniļas ekstrakts
  • 1ēk milti
  • 120g krējums
  • 100g karameļu mērce
  • 4 olas (istabas temperatūras)
    Ābolu pildījumam
  • 4 āboli
  • 1ēk citrona sulas
  • 40g brūnais cukurs
  • 1 tk kanēlis
  • kārtīga šķipsna muskatrieksts
    Sāļā karamele
    :
  • 200g cukurs
  • 60ml ūdens
  • 60g sviests
  • 120ml saldais krējums
  • tējkarote sāls
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakts
    Griljāžai
  • 70g auzu pārslas
  • 80g milti
  • 80g sviests (izkausēts)
  • 80g brūnais cukurs
  • 1tk kanēlis
  1.  Gatavojam sāļo karameli. Mazā katliņā ieber cukuru un ielej ūdeni (var arī 2 ēdamkarotes citrona sulu), nemaisa. Liek uz mazas temperatūras 10-15min kust. Kad cukurs sāk kust un sāk veidoties dzintarkrāsas karamele, pievieno sviestu, maisa līdz tas ir izkusis. Noņem katlu no uguns, pielej lēni klāt saldo krējumu, pieliek sāli un vaniļu. Sāls ir pēc garšas sajūtas, cik nu sāļu gribas. Esmu taisījusi kādas 10 reizes karameļu mērci, katru reizi sanāk savādāk, vienu no reizēm sanāca dievīgi laba, citreiz atkal par tumšu un nedaudz rūgta, kaut arī it kā proporcijas visu laiku vienas un tās pašas. Lai atdziest. (var jau iepriekš sagatavot, jo ledusskapī var stāvēt nedēļu).
  2. Cepeškrāsni uzsildām līdz 180°C. Formu iesmērējam ar sviestu, ja grib var ielikt formas apakšā cepampapīru. Blenderī liek cepumus, sasmalcina smalki. Liek bļodā. Tikmēr citā bļodā izkausē sviestu, pielej klāt cepumiem, visu rūpīgi samaisa un beram iekšā formā un vai nu ar pirkstiem, vai karoti izlīdzinām cepumus pa visu formu. Kūkas pamatne ir gatava un liekam 10 minūtes cepties. Nedaudz atdzesējam.
  3.  Vidēja izmēra bļodā auzu pārslas samaisa kopā ar brūno cukuru, miltiem un kanēli. Pievieno izkausēto sviestu, sajauc visu labi kopā. Atliek bļodu malā.
  4. Notīra un sagriež ābolus šķēlēs, tos liek vidēja izmēra bļodā, pievieno citrona sulu, kanēli, muskatriekstu, visu samaisa kopā, bļodu atliek malā.
  5. Lielā bļodā krēmsieru ar cukuru maisa ar mikseri pāris minūtes, pievieno sāli, miltus, kanēli, pa vienai pievieno olas - rūpīgi samiksē, pievieno citrona miziņu no vesela citrona, vaniļas ekstraktu, karameļu mērci un krējumu, mikserē vēl aptuveni minūti, līdz viss ir samaisījies kopā. 
  6. Masu lej pāri cepumiem, saliek ābolus virsū, āboliem pāri griljāžu.
  7.  Cepeškrāsns temperatūru samazina līdz 150°C. Kūku cep 1h.
  8. Atstājam uz stundu atdzesēties cepeškrāsnī, pēc tam stundu istabas temperatūrā un pēc tam liekam ledusskapī. Šis ir svarīgi, jo siera kūkai patīk atdzist lēni un vienmērīgi.
  9.  Dekorē ar pāri palikušo sāļo karameli!
  10. Lai puncim prieks!


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma...

Vaniļas kēksiņi ar vārītā krēma pildījumu un krēmsiera krēmu

Klasiskie vaniļas kēksiņi ir pārbaudīta vērtība. Ļoti gardi un dažādi variējami pēc vēlmēm. Parasti vienmēr esmu pildījusi ar kausēto šokolādi, bet pirmo  reizi taisīju ar vārītā krēma pildījumu - rezultāts fantastisks! Mazajiem rakariem šie arī garšo un bērni var piedalīties procesā un palīdzēt ar dekorēšanu. Iedvesma ar vārītā krēma pildījumu ir no Annas Pannas grāmatas. :)

Vesthailendas ceļš Skotijā - jeb West Highland Way

Kurš gan nav redzējis "Drošsirdi' un fantastiski skaistās dabas ainavas no tās? Vai seriālu "Outlander"? Ja nav redzēts, noteikti iesaku, ļoti interesants. Pēc pagājušā gada Somijas " Lielā lāča takas " ir pamatīgs āķis lūpā vienu ceļojumu gadā veltīt tieši iešanai pa takām. Kādu brīdī domājām, uz kuru taku doties šogad, bet laicīgi jau izspriedām, ka tā būs Skotija. West Highland Way - jeb turpmāk saīsinājumā WHW. Takas garums ir 150km.  “The best way to experience nature is on foot.” – Muir