Un atkal jau siera kūka! Patīk izmēģināt man jaunas receptes. Šo taisīju uz pirmo adventi, vīra māsa teica, ka garšo pēc Ziemassvētkiem! Māja patiešām smaržos pēc svētkiem - kanēlis, āboli, karamele, griljāža - lielisks savienojums. Visnotaļ savādāka siera kūka nekā pierastās, tiešām piemērota ziemai.
Nepieciešamās sastāvdaļas 24cm formai:
- 250g cepumi (šoreiz izmantoju Selgas karameļu)
- 115g sviests, izkausēts
- 800g krēmsiers (istabas temperatūras)
- 70g cukurs
- šķipsna sāls
- 1 tk kanēlis
- 1 citrons (miza no tā)
- 1 tk vaniļas ekstrakts
- 1ēk milti
- 120g krējums
- 100g karameļu mērce
- 4 olas (istabas temperatūras)
Ābolu pildījumam - 4 āboli
- 1ēk citrona sulas
- 40g brūnais cukurs
- 1 tk kanēlis
- kārtīga šķipsna muskatrieksts
Sāļā karamele:
- 200g cukurs
- 60ml ūdens
- 60g sviests
- 120ml saldais krējums
- tējkarote sāls
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakts
Griljāžai - 70g auzu pārslas
- 80g milti
- 80g sviests (izkausēts)
- 80g brūnais cukurs
- 1tk kanēlis
- Gatavojam sāļo karameli. Mazā katliņā ieber cukuru un ielej ūdeni (var
arī 2 ēdamkarotes citrona sulu), nemaisa. Liek uz mazas temperatūras
10-15min kust. Kad cukurs sāk kust un sāk veidoties dzintarkrāsas
karamele, pievieno sviestu, maisa līdz tas ir izkusis. Noņem katlu no
uguns, pielej lēni klāt saldo krējumu, pieliek sāli un vaniļu. Sāls ir
pēc garšas sajūtas, cik nu sāļu gribas. Esmu taisījusi kādas 10 reizes
karameļu mērci, katru reizi sanāk savādāk, vienu no reizēm sanāca
dievīgi laba, citreiz atkal par tumšu un nedaudz rūgta, kaut arī it kā
proporcijas visu laiku vienas un tās pašas. Lai atdziest. (var jau
iepriekš sagatavot, jo ledusskapī var stāvēt nedēļu).
- Cepeškrāsni uzsildām līdz 180°C. Formu iesmērējam ar sviestu, ja grib var ielikt formas apakšā cepampapīru. Blenderī liek cepumus, sasmalcina smalki. Liek bļodā. Tikmēr citā bļodā izkausē sviestu, pielej klāt cepumiem, visu rūpīgi samaisa un beram iekšā formā un vai nu ar pirkstiem, vai karoti izlīdzinām cepumus pa visu formu. Kūkas pamatne ir gatava un liekam 10 minūtes cepties. Nedaudz atdzesējam.
- Vidēja izmēra bļodā auzu pārslas samaisa kopā ar brūno cukuru, miltiem un kanēli. Pievieno izkausēto sviestu, sajauc visu labi kopā. Atliek bļodu malā.
- Notīra un sagriež ābolus šķēlēs, tos liek vidēja izmēra bļodā, pievieno citrona sulu, kanēli, muskatriekstu, visu samaisa kopā, bļodu atliek malā.
- Lielā bļodā krēmsieru ar cukuru maisa ar mikseri pāris minūtes, pievieno sāli, miltus, kanēli, pa vienai pievieno olas - rūpīgi samiksē, pievieno citrona miziņu no vesela citrona, vaniļas ekstraktu, karameļu mērci un krējumu, mikserē vēl aptuveni minūti, līdz viss ir samaisījies kopā.
- Masu lej pāri cepumiem, saliek ābolus virsū, āboliem pāri griljāžu.
- Cepeškrāsns temperatūru samazina līdz 150°C. Kūku cep 1h.
- Atstājam
uz stundu atdzesēties cepeškrāsnī, pēc tam stundu istabas temperatūrā
un pēc tam liekam ledusskapī. Šis ir svarīgi, jo siera kūkai patīk
atdzist lēni un vienmērīgi.
- Dekorē ar pāri palikušo sāļo karameli!
- Lai puncim prieks!
Komentāri
Ierakstīt komentāru