Pāriet uz galveno saturu

Ziemassvētku siera kūka

Esmu liela siera kūku fane, patīk izmēģināt dažādas receptes. Šī patiešām ir varena svētku kūka un noteikti ierindojas manā top 5! Tāda pamatīga, bet ļoti garšīga. Pietiks ar vienu gabaliņu. Klasiski es vienmēr izmantoju Selgas cepumus, bet Ziemassvētkiem piestāv piparkūkas! Kūkai var pievienot gan dzērvenes, gan avenes - abi varianti ir lieliski! :)

Nepieciešamās sastāvdaļas 26cm formai:

  • 250g cepumi (šoreiz izmantoju piparkūkas)
  • 115g sviests, izkausēts
  • 1kg krēmsiers (istabas temperatūras)
  • šķipsna sāls
  • 4 lielas olas (istabas temperatūras)
  • 1 citrons
  • 1 tk vaniļas ekstrakts
  • 1 tk kukurūzas ciete 
  • 200g krējums
  • 200g avenes vai dzērvenes
  • 1 ēk milti
    Baltās šokolādes ganašs
  • 200g baltā šokolāde
  • 50ml saldais krējums
  1. Cepeškrāsni uzsildām līdz 180°C. Formu iesmērējam ar sviestu, ja grib var ielikt formas apakšā cepampapīru.Formai apkārt rūpīgi apliek foliju. Blenderī liek cepumus, sasmalcina smalki. Liek bļodā. Tikmēr citā bļodā izkausē sviestu, pielej klāt cepumiem, visu rūpīgi samaisa un beram iekšā formā un vai nu ar pirkstiem, vai karoti izlīdzinām cepumus pa visu formu. Kūkas pamatne ir gatava un liekam 10 minūtes cepties. Nedaudz atdzesējam.
  2. Lielā bļodā krēmsieru ar cukuru maisa ar mikseri pāris minūtes, pievieno sāli, kukurūzas cieti, pa vienai pievieno olas - rūpīgi samiksē, pievieno krējumu, citrona miziņu no vesela citrona un vaniļas ekstraktu, mikserē vēl aptuveni minūti, līdz viss ir samaisījies kopā. 
  3. Bļodā liek avenes vai dzērvenes, pieliek klāt miltus, rūpīgi sakrata bļodu, lai visas avenes pārklājas ar miltiem. Avenes pievieno krēmsiera masai klāt.
  4.  Cepeškrāsns temperatūru samazina līdz 150°C. Kūku cep 1h.
  5. Atstājam uz stundu atdzesēties cepeškrāsnī, pēc tam stundu istabas temperatūrā un pēc tam liekam ledusskapī. Šis ir svarīgi, jo siera kūkai patīk atdzist lēni un vienmērīgi.
  6.  Balto šokolādi un saldo krējumu liek bļodiņā un ūdens peldē izkausē. Nedaudz atdzesē un pārlej pāri kūkai.
  7. Dekorējam pēc sirds patikas.
  8. Lai puncim prieks! :)

     
    Var pasniegt arī ar aveņu mērci. Saietu kopā izcili , baltās šokolādes saldums un aveņu mērces skābums.
     
    Aveņu mērce:
  • 200g avenes
  • 2 ēd.k cukurs
  • 2 ēd.k ūdens
  • 1 ēd.k citrona sula
  • 1 tējkarote kukurūzas ciete
  1. Visu saliekam mazā katliņā un dažas minūtes vāram, saspiežam avenes.
  2. Ieberam sietā un visu masu izberžam cauri sietam bļodā, lai sēkliņas paliek sietā.
  3. Voilā - aveņu mērce gatava.

 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma...

Vaniļas kēksiņi ar vārītā krēma pildījumu un krēmsiera krēmu

Klasiskie vaniļas kēksiņi ir pārbaudīta vērtība. Ļoti gardi un dažādi variējami pēc vēlmēm. Parasti vienmēr esmu pildījusi ar kausēto šokolādi, bet pirmo  reizi taisīju ar vārītā krēma pildījumu - rezultāts fantastisks! Mazajiem rakariem šie arī garšo un bērni var piedalīties procesā un palīdzēt ar dekorēšanu. Iedvesma ar vārītā krēma pildījumu ir no Annas Pannas grāmatas. :)

Vesthailendas ceļš Skotijā - jeb West Highland Way

Kurš gan nav redzējis "Drošsirdi' un fantastiski skaistās dabas ainavas no tās? Vai seriālu "Outlander"? Ja nav redzēts, noteikti iesaku, ļoti interesants. Pēc pagājušā gada Somijas " Lielā lāča takas " ir pamatīgs āķis lūpā vienu ceļojumu gadā veltīt tieši iešanai pa takām. Kādu brīdī domājām, uz kuru taku doties šogad, bet laicīgi jau izspriedām, ka tā būs Skotija. West Highland Way - jeb turpmāk saīsinājumā WHW. Takas garums ir 150km.  “The best way to experience nature is on foot.” – Muir