Esmu liela siera kūku fane, patīk izmēģināt dažādas receptes. Šī patiešām ir varena svētku kūka un noteikti ierindojas manā top 5! Tāda pamatīga, bet ļoti garšīga. Pietiks ar vienu gabaliņu. Klasiski es vienmēr izmantoju Selgas cepumus, bet Ziemassvētkiem piestāv piparkūkas! Kūkai var pievienot gan dzērvenes, gan avenes - abi varianti ir lieliski! :)
Nepieciešamās sastāvdaļas 26cm formai:
- 250g cepumi (šoreiz izmantoju piparkūkas)
- 115g sviests, izkausēts
- 1kg krēmsiers (istabas temperatūras)
- šķipsna sāls
- 4 lielas olas (istabas temperatūras)
- 1 citrons
- 1 tk vaniļas ekstrakts
- 1 tk kukurūzas ciete
- 200g krējums
- 200g avenes vai dzērvenes
- 1 ēk milti
Baltās šokolādes ganašs - 200g baltā šokolāde
- 50ml saldais krējums
- Cepeškrāsni uzsildām līdz 180°C. Formu iesmērējam ar sviestu, ja grib var ielikt formas apakšā cepampapīru.Formai apkārt rūpīgi apliek foliju. Blenderī liek cepumus, sasmalcina smalki. Liek bļodā. Tikmēr citā bļodā izkausē sviestu, pielej klāt cepumiem, visu rūpīgi samaisa un beram iekšā formā un vai nu ar pirkstiem, vai karoti izlīdzinām cepumus pa visu formu. Kūkas pamatne ir gatava un liekam 10 minūtes cepties. Nedaudz atdzesējam.
- Lielā bļodā krēmsieru ar cukuru maisa ar mikseri pāris minūtes, pievieno sāli, kukurūzas cieti, pa vienai pievieno olas - rūpīgi samiksē, pievieno krējumu, citrona miziņu no vesela citrona un vaniļas ekstraktu, mikserē vēl aptuveni minūti, līdz viss ir samaisījies kopā.
- Bļodā liek avenes vai dzērvenes, pieliek klāt miltus, rūpīgi sakrata bļodu, lai visas avenes pārklājas ar miltiem. Avenes pievieno krēmsiera masai klāt.
- Cepeškrāsns temperatūru samazina līdz 150°C. Kūku cep 1h.
- Atstājam uz stundu atdzesēties cepeškrāsnī, pēc tam stundu istabas temperatūrā un pēc tam liekam ledusskapī. Šis ir svarīgi, jo siera kūkai patīk atdzist lēni un vienmērīgi.
- Balto šokolādi un saldo krējumu liek bļodiņā un ūdens peldē izkausē. Nedaudz atdzesē un pārlej pāri kūkai.
- Dekorējam pēc sirds patikas.
- Lai puncim prieks! :)
Var pasniegt arī ar aveņu mērci. Saietu kopā izcili , baltās šokolādes saldums un aveņu mērces skābums.Aveņu mērce:
- 200g avenes
- 2 ēd.k cukurs
- 2 ēd.k ūdens
- 1 ēd.k citrona sula
- 1 tējkarote kukurūzas ciete
- Visu saliekam mazā katliņā un dažas minūtes vāram, saspiežam avenes.
- Ieberam sietā un visu masu izberžam cauri sietam bļodā, lai sēkliņas paliek sietā.
- Voilā - aveņu mērce gatava.
Komentāri
Ierakstīt komentāru