Vasarā kabaču laikā tapa super lieliskie kabaču cupcakes, tad izdomāju, ka ziemā noteikti būs ļoti garšīgi arī kopā ar burkāniem. Sacīts darīts, divreiz jau esmu taisījusi ar burkāniem un ir atzīti par labu labajiem! Ir divi varianti, kā taisīt. Pirmais - ar sāļo karameli (pildījums) un arī krēma sastāvdaļa vai arī ar vārīto iebiezināto pienu. Abi varianti ir gardi.
Sanāk aptuveni 24gab.
Šokolādes-burkānu pamatnes:
- 2 olas
- 110g cukurs
- 70ml augu eļļa
- 120ml paniņas vai bezpiedevu jogurts
- 220g burkāns
- 180g milti
- šķipsna sāls
- 80g brūnais cukurs
- 40g kakao
- 2 tējkarotes soda
- 1 tējkarote cepamais pulveris
- 1/2 tējkarote kanēlis
- 1 tk Santa Maria piparkūku garšviela (piestāv ziemas sezonai)
Pildījumam - Sāļā karamele:
- 200g cukurs
- 60ml ūdens
- 60g sviests
- 120ml saldais krējums
- tējkarote sāls
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakts
vai - vārītais, iebiezinātais piens ar cukuru
Krēms - 50g pūdercukurs
- 60g sāļā karamele
- 100g sviests (istabas temperatūras)
- 250g krēmsiers
vai - 300g vārīts, iebiezināts piens ar cukuru
- 150g sviests (istabas temperatūras)
- 100g krēmsiers
- Gatavojam sāļo karameli. Mazā katliņā ieber cukuru un ielej ūdeni (var arī 2 ēdamkarotes citrona sulu), nemaisa. Liek uz mazas temperatūras 10-15min kust. Kad cukurs sāk kust un sāk veidoties dzintarkrāsas karamele, pievieno sviestu, maisa līdz tas ir izkusis. Noņem katlu no uguns, pielej lēni klāt saldo krējumu, pieliek sāli un vaniļu. Sāls ir pēc garšas sajūtas, cik nu sāļu gribas. Esmu taisījusi kādas 10 reizes karameļu mērci, katru reizi sanāk savādāk, vienu no reizēm sanāca dievīgi laba, citreiz atkal par tumšu un nedaudz rūgta, kaut arī it kā proporcijas visu laiku vienas un tās pašas. Lai atdziest. (var jau iepriekš sagatavot, jo ledusskapī var stāvēt nedēļu).
- Sagatavojam cupcakes formiņas, saliekam papīrīšus iekšā, ieslēdzam krāsni uz 180 grādiem.
- Olas ar cukuru puto, līdz masa kļūst gaišāka, tad pieputo klāt eļļu, paniņas, masā iemaisa uz vidējas rīves sarīvētus burkānus.
- Atsevišķā bļodā sajauc miltus, sāli, sodu cepamo pulveri, brūno cukuru un kakao.
- Miltu masu pievieno burkānu masai.
- Mīklu ar karoti liek cupcakes formiņās, piepilda 2/3 (aptuveni 1 lielā ēdamkarote).
- Cep aptuveni 20 minūtes.
- Atdzisušajiem kēksiņiem ar nazi vai krēma uzgali izņem ārā vidiņus, lai izveidojas caurums, kurā iepildīt pildījumu.
- Sviestu ar pūdercukuru saputo, pievieno krēmsieru un sāļo karameli, turpina putot, līdz masa kļūst krēmīga un viendabīga.
vai - Sviestu ar iebiezināto pienu saputo, pievieno krēmsieru un turpina putot, līdz masa kļūst krēmīga un viendabīga.
- Dekorē pēc sirds patikas!
- Lai puncim prieks! :)
Komentāri
Ierakstīt komentāru