Pāriet uz galveno saturu

Burkānu - karameles tējas kūciņas

Vasarā kabaču laikā tapa super lieliskie kabaču cupcakes, tad izdomāju, ka ziemā noteikti būs ļoti garšīgi arī kopā ar burkāniem. Sacīts darīts, divreiz jau esmu taisījusi ar burkāniem un ir atzīti par labu labajiem! Ir divi varianti, kā taisīt. Pirmais - ar sāļo karameli (pildījums) un arī krēma sastāvdaļa vai arī ar vārīto iebiezināto pienu. Abi varianti ir gardi.

Sanāk aptuveni 24gab.

Šokolādes-burkānu pamatnes:

  •  2 olas
  • 110g cukurs
  • 70ml augu eļļa
  • 120ml paniņas vai bezpiedevu jogurts
  • 220g burkāns
  • 180g milti
  • šķipsna sāls
  • 80g brūnais cukurs
  • 40g kakao 
  • 2 tējkarotes soda
  • 1 tējkarote cepamais pulveris
  • 1/2 tējkarote kanēlis
  • 1 tk Santa Maria piparkūku garšviela (piestāv ziemas sezonai)
    Pildījumam
  • Sāļā karamele:
  • 200g cukurs
  • 60ml ūdens
  • 60g sviests
  • 120ml saldais krējums
  • tējkarote sāls
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakts
    vai 
  •  vārītais, iebiezinātais piens ar cukuru
    Krēms
  • 50g pūdercukurs
  • 60g sāļā karamele
  • 100g sviests (istabas temperatūras)
  • 250g krēmsiers
    vai
  • 300g vārīts, iebiezināts piens ar cukuru
  • 150g sviests (istabas temperatūras) 
  • 100g krēmsiers
  1.  Gatavojam sāļo karameli. Mazā katliņā ieber cukuru un ielej ūdeni (var arī 2 ēdamkarotes citrona sulu), nemaisa. Liek uz mazas temperatūras 10-15min kust. Kad cukurs sāk kust un sāk veidoties dzintarkrāsas karamele, pievieno sviestu, maisa līdz tas ir izkusis. Noņem katlu no uguns, pielej lēni klāt saldo krējumu, pieliek sāli un vaniļu. Sāls ir pēc garšas sajūtas, cik nu sāļu gribas. Esmu taisījusi kādas 10 reizes karameļu mērci, katru reizi sanāk savādāk, vienu no reizēm sanāca dievīgi laba, citreiz atkal par tumšu un nedaudz rūgta, kaut arī it kā proporcijas visu laiku vienas un tās pašas. Lai atdziest. (var jau iepriekš sagatavot, jo ledusskapī var stāvēt nedēļu).
  2. Sagatavojam cupcakes formiņas, saliekam papīrīšus iekšā, ieslēdzam krāsni uz 180 grādiem.
  3. Olas ar cukuru puto, līdz masa kļūst gaišāka, tad pieputo klāt eļļu, paniņas, masā iemaisa uz vidējas rīves sarīvētus burkānus.
  4. Atsevišķā bļodā sajauc miltus, sāli, sodu cepamo pulveri, brūno cukuru un kakao.
  5. Miltu masu pievieno burkānu masai.
  6. Mīklu ar karoti liek cupcakes formiņās, piepilda 2/3 (aptuveni 1 lielā ēdamkarote).
  7. Cep aptuveni 20 minūtes.
  8. Atdzisušajiem kēksiņiem ar nazi vai krēma uzgali izņem ārā vidiņus, lai izveidojas caurums, kurā iepildīt pildījumu. 
  9. Sviestu ar pūdercukuru saputo, pievieno krēmsieru un sāļo karameli, turpina putot, līdz masa kļūst krēmīga un viendabīga.
    vai
  10. Sviestu ar iebiezināto pienu saputo, pievieno krēmsieru un turpina putot, līdz masa kļūst krēmīga un viendabīga.
  11. Dekorē pēc sirds patikas!
  12. Lai puncim prieks! :)


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma

Pārgājiens gar Braslu

 Ak, tēzveme, cik gan skaista Tu esi! Pārgājiens gar Braslu noteikti ierindojas TOP 3 no maniem vismīļākajiem Latvijas ietajiem maršrutiem.Šī gada TOP 1 noteikti, otrajā vietā ir Cecīļu dabas taka .  Pasakaini skaisti. Zelta rudeni šajā maršrutā izdodas izbaudīt uz visiem 100%. Vai esat dzirdējuši par streelnieks.lv? Ja nē, tad īsumā pastāstīšu - tie ir daži entuziasti, kuri rīko pārgājienus, bet tie pārgājieni galīgi nav svētdienas pastaiga gar jūru. Pagājušā gadā, kad sākās Covid, viņi piedāvāja iegādāties viņu izveidotos maršrutus ar kartēm, to es arī uzreiz izdarīju. Bet ir pieejami arī bezmaksas pārgājienu maršruti , ja ir interese doties dabā- noteikti iesaku piereģistrēties, ir to vērts! Šis maršruts arī ir viens no tajiem, kurš ir bezmaksas pieejams! Oktobrī jau zināju, ka dosimies vienā nedēļas nogalē veselos divos pārgājienos. Tieši šādi man gribējās pavadīt mūsu sesto laulības gada dienu. Es iešanu pārgājienos esmu iemīlējusi tā no visas sirds. 9.oktobrī dodamies uz Braslu

Pārgājiens gar Amatu

Ir āķis lūpā ar tiem pārgājieniem! Vasarā tika izdomāts draugu lokā iziet, kādu maršrutu, kurš sākas un beidzas vienā un tajā pašā vietā, jo tā ir vieglāk, nevienam nav jādomā, ar kādu transportu tikt uz priekšu vai atpakaļ. Izpētīju, ka piedāvājumā ir Kārļi - Ainavu krauja - Zvārtes iezis - Kārļi, kas ir 15km garš maršruts. Sacīts darīts. Sarunājam, ka tiekamies ar vienu draugu pāri 8.00 pie Berģu Depo un tālāk kopā braucam, trešo auto sagaidām jau Kārļos. Maršruts ir viegls un der jebkuram gājējam, kas grib pamēģināt noiet pats saviem spēkiem vairāk kā 5km un apskatīt skaistās Amatas krastus.  Amata ir viena no straujākajām, krāčainākajām un tīrākajām Gaujas pietekām. Ne velti lībiešu valodā vārds Amada nozīmē straujā. Taka aizvijas gar Amatas labo krastu no Vidzemes šosejas tilta pie Melturiem, gar viesnīcu “Kārļamuiža” un Zvārtes iezi līdz Amatas tūristu apmetnei pie Kārļu – Līgatnes ceļa Veclauču tilta. Amatas taka ir izstaigājama vairākos posmos.   Pirmais posms ir no Meltu