Pāriet uz galveno saturu

Burkānu - karameles tējas kūciņas

Vasarā kabaču laikā tapa super lieliskie kabaču cupcakes, tad izdomāju, ka ziemā noteikti būs ļoti garšīgi arī kopā ar burkāniem. Sacīts darīts, divreiz jau esmu taisījusi ar burkāniem un ir atzīti par labu labajiem! Ir divi varianti, kā taisīt. Pirmais - ar sāļo karameli (pildījums) un arī krēma sastāvdaļa vai arī ar vārīto iebiezināto pienu. Abi varianti ir gardi.

Sanāk aptuveni 24gab.

Šokolādes-burkānu pamatnes:

  •  2 olas
  • 110g cukurs
  • 70ml augu eļļa
  • 120ml paniņas vai bezpiedevu jogurts
  • 220g burkāns
  • 180g milti
  • šķipsna sāls
  • 80g brūnais cukurs
  • 40g kakao 
  • 2 tējkarotes soda
  • 1 tējkarote cepamais pulveris
  • 1/2 tējkarote kanēlis
  • 1 tk Santa Maria piparkūku garšviela (piestāv ziemas sezonai)
    Pildījumam
  • Sāļā karamele:
  • 200g cukurs
  • 60ml ūdens
  • 60g sviests
  • 120ml saldais krējums
  • tējkarote sāls
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakts
    vai 
  •  vārītais, iebiezinātais piens ar cukuru
    Krēms
  • 50g pūdercukurs
  • 60g sāļā karamele
  • 100g sviests (istabas temperatūras)
  • 250g krēmsiers
    vai
  • 300g vārīts, iebiezināts piens ar cukuru
  • 150g sviests (istabas temperatūras) 
  • 100g krēmsiers
  1.  Gatavojam sāļo karameli. Mazā katliņā ieber cukuru un ielej ūdeni (var arī 2 ēdamkarotes citrona sulu), nemaisa. Liek uz mazas temperatūras 10-15min kust. Kad cukurs sāk kust un sāk veidoties dzintarkrāsas karamele, pievieno sviestu, maisa līdz tas ir izkusis. Noņem katlu no uguns, pielej lēni klāt saldo krējumu, pieliek sāli un vaniļu. Sāls ir pēc garšas sajūtas, cik nu sāļu gribas. Esmu taisījusi kādas 10 reizes karameļu mērci, katru reizi sanāk savādāk, vienu no reizēm sanāca dievīgi laba, citreiz atkal par tumšu un nedaudz rūgta, kaut arī it kā proporcijas visu laiku vienas un tās pašas. Lai atdziest. (var jau iepriekš sagatavot, jo ledusskapī var stāvēt nedēļu).
  2. Sagatavojam cupcakes formiņas, saliekam papīrīšus iekšā, ieslēdzam krāsni uz 180 grādiem.
  3. Olas ar cukuru puto, līdz masa kļūst gaišāka, tad pieputo klāt eļļu, paniņas, masā iemaisa uz vidējas rīves sarīvētus burkānus.
  4. Atsevišķā bļodā sajauc miltus, sāli, sodu cepamo pulveri, brūno cukuru un kakao.
  5. Miltu masu pievieno burkānu masai.
  6. Mīklu ar karoti liek cupcakes formiņās, piepilda 2/3 (aptuveni 1 lielā ēdamkarote).
  7. Cep aptuveni 20 minūtes.
  8. Atdzisušajiem kēksiņiem ar nazi vai krēma uzgali izņem ārā vidiņus, lai izveidojas caurums, kurā iepildīt pildījumu. 
  9. Sviestu ar pūdercukuru saputo, pievieno krēmsieru un sāļo karameli, turpina putot, līdz masa kļūst krēmīga un viendabīga.
    vai
  10. Sviestu ar iebiezināto pienu saputo, pievieno krēmsieru un turpina putot, līdz masa kļūst krēmīga un viendabīga.
  11. Dekorē pēc sirds patikas!
  12. Lai puncim prieks! :)


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma...

Vaniļas kēksiņi ar vārītā krēma pildījumu un krēmsiera krēmu

Klasiskie vaniļas kēksiņi ir pārbaudīta vērtība. Ļoti gardi un dažādi variējami pēc vēlmēm. Parasti vienmēr esmu pildījusi ar kausēto šokolādi, bet pirmo  reizi taisīju ar vārītā krēma pildījumu - rezultāts fantastisks! Mazajiem rakariem šie arī garšo un bērni var piedalīties procesā un palīdzēt ar dekorēšanu. Iedvesma ar vārītā krēma pildījumu ir no Annas Pannas grāmatas. :)

Vesthailendas ceļš Skotijā - jeb West Highland Way

Kurš gan nav redzējis "Drošsirdi' un fantastiski skaistās dabas ainavas no tās? Vai seriālu "Outlander"? Ja nav redzēts, noteikti iesaku, ļoti interesants. Pēc pagājušā gada Somijas " Lielā lāča takas " ir pamatīgs āķis lūpā vienu ceļojumu gadā veltīt tieši iešanai pa takām. Kādu brīdī domājām, uz kuru taku doties šogad, bet laicīgi jau izspriedām, ka tā būs Skotija. West Highland Way - jeb turpmāk saīsinājumā WHW. Takas garums ir 150km.  “The best way to experience nature is on foot.” – Muir