Pāriet uz galveno saturu

Karameles pekanriekstu ķirbja rulete

Mīlīši, šī nu ir gardum garda rulete! Ciemojoties pie draugiem, tika izteikts augstākās pilotāžas kompliments: "Man alum nav vietas", ar domu, ka izvēlas labāk vēl gabaliņu ruletes, nekā alu iedzert! Manās mājās recepte uz palikšanu. Domāju, ka pekanriekstus varētu aizstāt arī ar valriekstiem vai vispār iztikt bez riekstiem, bet rieksti dod tomēr foršu garšu un tekstūru krēmam.

Sastāvdaļas aptuveni 10 personām:

        Sāļā karamele

  • 100g cukurs
  • 30ml ūdens
  • 60ml saldais krējums
  • 15g sviests, istabas temperatūras
  • 1/2 tk vaniļas ekstrakts
  • 1/2 tk sāls
    Ķirbja biskvīts
  • 3 lielas olas
  • 150g brūnais cukurs
  • 1 tk vaniļas ekstrakts
  • 1 tk citrona sula
  • 250g ķirbja biezenis
  • 1/2 tk cepamais pulveris
  • 1/2 tk soda
  • šķipsna sāls
  • 2 tk kanēlis
  • 1/2 tk ingvers
  • 1/4 tk muskatrieksts
    100g pekanrieksti
    Karameles krēms
  • 230g krēmsiers vai maskarpone (istabas temperatūras)
  • 70g sāļā karamele
  • 1 ēk pūdercukurs
  • 1/2 tk kanēlis
  • 240ml saldais krējums

    1. Gatavojam sāļo karameli. Mazā katliņā ieber cukuru un ielej ūdeni (var arī 2 ēdamkarotes citrona sulu), nemaisa. Liek uz mazas temperatūras 10-15min kust. Kad cukurs sāk kust un sāk veidoties dzintarkrāsas karamele, pievieno sviestu, maisa līdz tas ir izkusis. Noņem katlu no uguns, pielej lēni klāt saldo krējumu, pieliek sāli un vaniļu. Sāls ir pēc garšas sajūtas, cik nu sāļu gribas. Lai atdziest. (var jau iepriekš sagatavot, jo ledusskapī var stāvēt nedēļu). 
    2. Apgrauzdē 150 grādos 15 minūtes pekanriekstus. Šo var izdarīt arī dienu iepriekš.
    3.  Ieslēdzam krāsni uz 180 grādiem. Sagatavojam 30*40cm cepampannu, ieliekam tajā cepampapīru.
    4. Lielā bļodā kuļ olas kopā ar cukuru aptuveni 5-7 minūtēs, līdz olu masa paliek gaišāka un  pufīga. Pievieno vaniļas ekstraktu.
    5. Pievieno ķirbja biezeni, citrona sula, visu samiksē.
    6. Iesijā miltus, cepampulveri, sodu, kanēli, ingveru, muskatriekstu, sāli, to visu lēni iecilā masā. 
    7. Masu ielej cepampannā un visu rūpīgi izlīdzina pa visu formu.
    8. Cep aptuveni 13 minūtes, atļaujam 3 minūtes biskvītam atdzist pannā.
    9. Uzliekam virsū biskvītam dvielīti vai cepampapīru, apgāžam otrādi, sarullējam ruleti, ļaujam tai pilnībā atdzist.
    10. Liekam krēmsieru vai maskarponi bļodā, pievienojam pūdercukuru, karameļu mērci, kanēli, vaniļas ekstraktu - rūpīgi ar mikseri visu samaisa.
    11. Citā bļodā sakuļ saldo krējumu.
    12. Saldo krējumu maigi iecilā siera masā.
    13. Attin vaļā ruleti un vienmērīgi izsmērē krēmu pa visu ruleti.
    14. Sasmalcina pekanriesktus un uzber virsū krēma kārtai.
    15. Satin ruleti kopā. Uz vismaz 2h liek ledusskapī.
    16. Dekorē pēc sirds patikas. (Es neizlietoju visu krēmu ruletei, ieliku maisiņā un izdekorēju ar krēmu ruletes augšu.)
    17. Lai puncim prieks!

     


    Iedvesma šeit

     


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma

Pārgājiens gar Braslu

 Ak, tēzveme, cik gan skaista Tu esi! Pārgājiens gar Braslu noteikti ierindojas TOP 3 no maniem vismīļākajiem Latvijas ietajiem maršrutiem.Šī gada TOP 1 noteikti, otrajā vietā ir Cecīļu dabas taka .  Pasakaini skaisti. Zelta rudeni šajā maršrutā izdodas izbaudīt uz visiem 100%. Vai esat dzirdējuši par streelnieks.lv? Ja nē, tad īsumā pastāstīšu - tie ir daži entuziasti, kuri rīko pārgājienus, bet tie pārgājieni galīgi nav svētdienas pastaiga gar jūru. Pagājušā gadā, kad sākās Covid, viņi piedāvāja iegādāties viņu izveidotos maršrutus ar kartēm, to es arī uzreiz izdarīju. Bet ir pieejami arī bezmaksas pārgājienu maršruti , ja ir interese doties dabā- noteikti iesaku piereģistrēties, ir to vērts! Šis maršruts arī ir viens no tajiem, kurš ir bezmaksas pieejams! Oktobrī jau zināju, ka dosimies vienā nedēļas nogalē veselos divos pārgājienos. Tieši šādi man gribējās pavadīt mūsu sesto laulības gada dienu. Es iešanu pārgājienos esmu iemīlējusi tā no visas sirds. 9.oktobrī dodamies uz Braslu

Pārgājiens gar Amatu

Ir āķis lūpā ar tiem pārgājieniem! Vasarā tika izdomāts draugu lokā iziet, kādu maršrutu, kurš sākas un beidzas vienā un tajā pašā vietā, jo tā ir vieglāk, nevienam nav jādomā, ar kādu transportu tikt uz priekšu vai atpakaļ. Izpētīju, ka piedāvājumā ir Kārļi - Ainavu krauja - Zvārtes iezis - Kārļi, kas ir 15km garš maršruts. Sacīts darīts. Sarunājam, ka tiekamies ar vienu draugu pāri 8.00 pie Berģu Depo un tālāk kopā braucam, trešo auto sagaidām jau Kārļos. Maršruts ir viegls un der jebkuram gājējam, kas grib pamēģināt noiet pats saviem spēkiem vairāk kā 5km un apskatīt skaistās Amatas krastus.  Amata ir viena no straujākajām, krāčainākajām un tīrākajām Gaujas pietekām. Ne velti lībiešu valodā vārds Amada nozīmē straujā. Taka aizvijas gar Amatas labo krastu no Vidzemes šosejas tilta pie Melturiem, gar viesnīcu “Kārļamuiža” un Zvārtes iezi līdz Amatas tūristu apmetnei pie Kārļu – Līgatnes ceļa Veclauču tilta. Amatas taka ir izstaigājama vairākos posmos.   Pirmais posms ir no Meltu