Pāriet uz galveno saturu

Karameles pekanriekstu ķirbja rulete

Mīlīši, šī nu ir gardum garda rulete! Ciemojoties pie draugiem, tika izteikts augstākās pilotāžas kompliments: "Man alum nav vietas", ar domu, ka izvēlas labāk vēl gabaliņu ruletes, nekā alu iedzert! Manās mājās recepte uz palikšanu. Domāju, ka pekanriekstus varētu aizstāt arī ar valriekstiem vai vispār iztikt bez riekstiem, bet rieksti dod tomēr foršu garšu un tekstūru krēmam.

Sastāvdaļas aptuveni 10 personām:

        Sāļā karamele

  • 100g cukurs
  • 30ml ūdens
  • 60ml saldais krējums
  • 15g sviests, istabas temperatūras
  • 1/2 tk vaniļas ekstrakts
  • 1/2 tk sāls
    Ķirbja biskvīts
  • 3 lielas olas
  • 150g brūnais cukurs
  • 1 tk vaniļas ekstrakts
  • 1 tk citrona sula
  • 250g ķirbja biezenis
  • 1/2 tk cepamais pulveris
  • 1/2 tk soda
  • šķipsna sāls
  • 2 tk kanēlis
  • 1/2 tk ingvers
  • 1/4 tk muskatrieksts
    100g pekanrieksti
    Karameles krēms
  • 230g krēmsiers vai maskarpone (istabas temperatūras)
  • 70g sāļā karamele
  • 1 ēk pūdercukurs
  • 1/2 tk kanēlis
  • 240ml saldais krējums

    1. Gatavojam sāļo karameli. Mazā katliņā ieber cukuru un ielej ūdeni (var arī 2 ēdamkarotes citrona sulu), nemaisa. Liek uz mazas temperatūras 10-15min kust. Kad cukurs sāk kust un sāk veidoties dzintarkrāsas karamele, pievieno sviestu, maisa līdz tas ir izkusis. Noņem katlu no uguns, pielej lēni klāt saldo krējumu, pieliek sāli un vaniļu. Sāls ir pēc garšas sajūtas, cik nu sāļu gribas. Lai atdziest. (var jau iepriekš sagatavot, jo ledusskapī var stāvēt nedēļu). 
    2. Apgrauzdē 150 grādos 15 minūtes pekanriekstus. Šo var izdarīt arī dienu iepriekš.
    3.  Ieslēdzam krāsni uz 180 grādiem. Sagatavojam 30*40cm cepampannu, ieliekam tajā cepampapīru.
    4. Lielā bļodā kuļ olas kopā ar cukuru aptuveni 5-7 minūtēs, līdz olu masa paliek gaišāka un  pufīga. Pievieno vaniļas ekstraktu.
    5. Pievieno ķirbja biezeni, citrona sula, visu samiksē.
    6. Iesijā miltus, cepampulveri, sodu, kanēli, ingveru, muskatriekstu, sāli, to visu lēni iecilā masā. 
    7. Masu ielej cepampannā un visu rūpīgi izlīdzina pa visu formu.
    8. Cep aptuveni 13 minūtes, atļaujam 3 minūtes biskvītam atdzist pannā.
    9. Uzliekam virsū biskvītam dvielīti vai cepampapīru, apgāžam otrādi, sarullējam ruleti, ļaujam tai pilnībā atdzist.
    10. Liekam krēmsieru vai maskarponi bļodā, pievienojam pūdercukuru, karameļu mērci, kanēli, vaniļas ekstraktu - rūpīgi ar mikseri visu samaisa.
    11. Citā bļodā sakuļ saldo krējumu.
    12. Saldo krējumu maigi iecilā siera masā.
    13. Attin vaļā ruleti un vienmērīgi izsmērē krēmu pa visu ruleti.
    14. Sasmalcina pekanriesktus un uzber virsū krēma kārtai.
    15. Satin ruleti kopā. Uz vismaz 2h liek ledusskapī.
    16. Dekorē pēc sirds patikas. (Es neizlietoju visu krēmu ruletei, ieliku maisiņā un izdekorēju ar krēmu ruletes augšu.)
    17. Lai puncim prieks!

     


    Iedvesma šeit

     


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

The one and only - Roko torte

Mājās gatavota Roko torte. Par viņu varētu runāt dienām ilgi. Viņa ir ļooti garda, lai neteiktu vairāk. Man Roko torte nekad nav bijusi mīļāko tortu sarakstā, bet tā, kā tā ir vīra mīļākā torte, sen jau biju meklējusi recepti, bet neko jēdzīgu neatradu. Jāsaka paldies sociālajiem tīkliem. Tā, kā esmu liela kūku fane, instagram bieži vien smeļos idejas un priecājos par citu darbiem. Tad, kādā dienā ieraugu, to, ko tik ļoti sen jau biju meklējusi #homemadeRoko un uzreiz pieglabāju ierakstu un zināju, ka cepšu uz vīra vārda dienu, viņam par prieku. Tad nu tā, tas bija to vērts un pat ļoti. Vīra izsauciens, ka ja viņš vēl nebūtu mani apprecējis, tad tagad to noteikti darītu, manu sirdi ļoti sildīja. Viņš teica, ka torte garšo kā senos laikos, kad Staburadzes tortes vēl bija gardas. Vīra mamma pateica, ka Roko ir vislabākā torte, ko esmu taisījusi un viņa šo gadu laikā ir ēdusi jau diezgan daudz manis taisītus gardumus. Ar vīra tēvu vieglāk, viņam viss, kas salds garšo. Tā kā, brīvās dāma...

Vaniļas kēksiņi ar vārītā krēma pildījumu un krēmsiera krēmu

Klasiskie vaniļas kēksiņi ir pārbaudīta vērtība. Ļoti gardi un dažādi variējami pēc vēlmēm. Parasti vienmēr esmu pildījusi ar kausēto šokolādi, bet pirmo  reizi taisīju ar vārītā krēma pildījumu - rezultāts fantastisks! Mazajiem rakariem šie arī garšo un bērni var piedalīties procesā un palīdzēt ar dekorēšanu. Iedvesma ar vārītā krēma pildījumu ir no Annas Pannas grāmatas. :)

Vesthailendas ceļš Skotijā - jeb West Highland Way

Kurš gan nav redzējis "Drošsirdi' un fantastiski skaistās dabas ainavas no tās? Vai seriālu "Outlander"? Ja nav redzēts, noteikti iesaku, ļoti interesants. Pēc pagājušā gada Somijas " Lielā lāča takas " ir pamatīgs āķis lūpā vienu ceļojumu gadā veltīt tieši iešanai pa takām. Kādu brīdī domājām, uz kuru taku doties šogad, bet laicīgi jau izspriedām, ka tā būs Skotija. West Highland Way - jeb turpmāk saīsinājumā WHW. Takas garums ir 150km.  “The best way to experience nature is on foot.” – Muir